Държавният глава Румен Радев се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, като разговорът се проведе на четири очи. Изявления обаче не бяха направени. 

Вижте снимки

След това започнаха пленарните разговори между двете делегации на "Дондуков" 2. В началото на разговорите нямаше встъпителни думи пред медиите, а само възможност за протоколни кадри. Радев и Шолц застанаха за официална снимка в Гербовата зала на президентството.

Това е първото двустранно посещение на канцлера в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония (РСМ).

Преди да бъде приет от президента, Олаф Шолц разговаря около час с премиера Кирил Петков, след което двамата направиха съвместни изявления.

Германският канцлер заяви, че "настоятелно подкрепя" начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС и вижда възможност за напредък по този въпрос още до края на юни, когато приключва френското председателство на Съвета на ЕС.

От своя страна Кирил Петков заяви, че България може да вдигне ветото си, само ако получи европейски гаранции, че Скопие ще изпълнява Договора за добросъседство и ще включи и българите като държавотворен народ в своята Конституция.

Акценти на разговора между Петков и Шолц са били още възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси и теми от международния и европейски дневен ред, включително предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа.