България и Унгария са изправени пред общи предизвикателства и споделят сходни позиции по важни теми от европейския дневен ред, които са добра основа за по-нататъшно сътрудничество. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. По време на разговора на "Дондуков" 2 бяха обсъдени перспективите за задълбочаване на двустранното партньорство с акцент върху енергетиката и европейската сигурност, съобщи прессекретариатът на държавния глава

Посещението на Петер Сиярто у нас е по покана на служебния министър на външните работи Николай Милков и предхожда предстояща визита в България на унгарския президент г-жа Каталин Новак.

Като държави, които са на външната граница на Европейския съюз, България и Унгария полагат огромни усилия за справяне с увеличения миграционен натиск, беше отбелязано по време на срещата. Министър Сиярто изрази подкрепа за приемането на България в Шенген и даде висока оценка за ангажимента на България при охраняване на границата. Румен Радев отбеляза също усилията на българските власти за предотвратяване на международните канали на нелегалния трафик на мигранти, включително вторичната миграция. "Справянето с миграционния натиск е от ключово значение за сигурността на всички европейски страни, затова изисква и обща ангажираност", заяви президентът Радев.

Българският президент и унгарският министър обсъдиха и възможностите за разширяване на партньорството в сферата на енергетиката. Румен Радев отбеляза, че значителното ниво на диверсификация на енергийните доставки, които България постигна през последните месеци, е от интерес и за останалите европейски държави на фона на икономическата криза. Изграждането на междусистемни газови връзки със съседните ни страни, включително пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, както и споразумението за достъп до турски терминали за втечнен газ допринасят не само за енергийната сигурност на България, но и на Европа, отбеляза държавният глава.

Румен Радев и Петер Сиярто обсъдиха и перспективите за увеличаване на нивото на диверсификация чрез реализиране на инициирания от България проект "Solidarity ring (STRING)", който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Южния газов коридор, като се използва съществуващата инфраструктура.