Унгария подкрепя България за членство в Шенген, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след среща с българския си колега Николай Милков. Според Сиярто е "ужасно", че страната ни не е получила зелена светлина за членство в безвизовата зона. "От наша страна ще продължим да настояваме да не се прилагат двойни стандарти. Няма да позволим субективните критерии да изместят обективните. България изпълнява обективно критериите за членство в Шенген", каза Сиярто.

От своя страна министър Николай Милков повтори, че страната ни ще положи всички усилия да постигне членството с целева дата 1 октомври:

"Ние такава дата все още нямаме, но това е дата, която сами си поставяме като цел при положение, че всичко, което планираме, бъде изпълнено, тя е в този смисъл реалистична".

Той посочи, че Унгария ни подкрепя за Шенген, защото като външна граница на Шенген страната е наясно с какви предизвикателства се сблъсква и България.

С Унгария ни свързват вековни връзки на нашите народи, но върхът в отношенията на двете държави е, че са в НАТО, ЕС и споделят общи политически приоритети и ценности, обясни Милков. Двамата министри се съгласили, че трябва да продължат взаимодействието си в рамките на ЕС и НАТО, поддържане на консенсус по всички въпроси. Това е най-силното оръжие, което имаме, когато се сблъскваме с войната в Украйна, енергийната криза, инфлацията и икономическата стагнация, която Европа рискува да изпадне, каза Милков.

Милков добави, че България ще продължи да преследва Шенген с всички сили. Ние ще работим по няколко направления: дейността на МВнР за засилване на ресурсите и дейностите, свързани с преодоляване на проблема с нелегалната миграция, което се извършва на различни етапи и сфери, МВнР ще продължи да защитава границата с Турция, ще бъдат положени и всички усилия да бъдат идентифицирани и преодолявани трансферите на мигранти от турската към сръбската граница и МВнР ще спомогне за опазването на границата със Сърбия.

МВнР ще работи и с Нидерландия, и с ЕС България да получи оценяващ доклад, който трябва да бъде готов през юни или юли месец, който да следва модела на докладите по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът ще трябва да покаже какво е направила България от 2019 г. досега. Трябва да подготвим макета на доклада с нидерландските ни партньори и ЕС, за да няма възможност, че докладът не е пълен, който да не отговаря на очакванията и изискванията, акцентира Милков.

Докладът ще позволи да се провери практическите модалности как се отразяват дейностите в България - охраната на границата, издаването на визи. Ако всичко това бъде наред, то една дата от 1 октомври би била реалистична по наше приемане в Шенген, категоричен бе Николай Милков.

Той се надява Народното събрание да приеме всички законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген. Ако не се приемат, е твърде възможно отново да получим негативни оценки от нидерландската страна, изрази опасение Милков, който все пак се надява народните представители да не допуснат отново негативни оценки.

Петер Сиярто добави, че Унгария няма да разреши някоя държава да не подкрепи България за Шенгенското пространство. Ние живеем в такива времена, когато страните в Средна и Източна Европа са защитени и има големи опасности от войната, увеличаването на миграционния натиск. Последиците от войната са лоши за Унгария и България. Изправени сме пред кризата от липсата на инвестиции, от снабдяването от газ и натиск от миграцията, посочи унгарският външен министър и изрази задоволство от сътрудничеството си с България по отношение на енергийните доставки.

Имаме нужда от енергийни ресурси и маршрут за транзит. Енергийните доставки в Унгария са сигурни, защото нашите транспортьори са сигурни, а и транзитните страни са сигурни. През изминалата година Унгария е купувала от България 4.8 млрд. кубически метра газ и с това България е една от най-важните страни за Унгария. За нас е успокоително, че българското правителство са ни уверявали, че ще продължат да бъдат ат надеждни партньори и Унгария може да разчита, че снабдяването ни с газ ще бъде гарантирано с транспорт през България, надява се Сиярто.

Ние може да искаме от ЕС да даде финансиране за тези инфраструктурни проекти, които са необходими за бъдещата сигурност на снабдяване с газ в Средна Европа. България и Унгария използват ядрена енергия, обаче заради европейски забрани на ядрени отоплителни елементи транзитът и транспортът им стана невъзможен от Русия и затова трябва да намерим нови маршрути за транспорта на тези неща, отбеляза той.

Сиярто добави, че най-голям трафик на мигранти е от Западните Балкани. Страните от Средна Европа трябва да правят големи усилия да спрат мигрантите и Унгария, и България правят неща, които са над силите им. България и Унгария използват големи човешки ресурси, за да спрат нелегалната миграция, изтъкна той. За Сиярто е неприемливо и много опасно, че Брюксел не подкрепя истинската защита на границите, не подкрепя и не подпомага да се издържа оградата. България и Унгария знаем, че за собствената сигурност и сигурността на Европа, миграцията не трябва да се управлява, а трябва да се спре, заяви унгарският външен министър.