Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от главния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като по-рано той заяви от Враца, че днес ще оповести своето решение по казуса.

Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции, е позицията на Радев, след като се запозна с внесените в президентската институция документи от МВР и с депозираната оставка от главен комисар Петър Тодоров, обясняват от пресслужбата.

Румен Радев не приема главен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г. Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване, се казва още в позицията на държавния глава.

Главен комисар Петър Тодоров подаде своята оставка след инцидента на столичното Околовръстно шосе, при който след сблъсък между полицейски микробус и бус с мигранти пострада тежко полицай. Заедно с него от поста си поиска да се откаже и заместникът му Станимир Станев, като двамата не уточниха конкретните причини за решението си.

"Днес аз и колегата Станев подаваме оставки пред министъра. Но не това е важният проблем. Важният проблем е депутатите в утрешното заседание, разглеждайки темата, да направят наистина законодателни промени, които да защитят нашите колеги. Те рискуват живота и здравето си", заяви тогава Тодоров.

По-рано днес държавният глава коментира пред журналисти във Враца и желанието на някои партии за оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Как партии могат да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат колкото искат оставки. Но нека да видим резултатите от работата на МВР и тогава да говорим. Мисля, че министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, налагани с години. И сега в момента, наистина, МВР тръгва по един оздравителен път", отбеляза президентът.