Президентът Румен Радев отиде на среща с владиците в Синодалната палата.

Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) след среща днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от диалога на президента с ръководството на БПЦ и ръководствата на традиционните вероизповедания в България. От разпространената от пресцентъра снимка отсъства патриарх Неофит, като не се уточнява дали и той е присъствал на разговора.

По време на срещата с митрополитите президентът Румен Радев открои историческата роля на БПЦ както за съхраняването на националната ни идентичност и постигането на църковна независимост през епохата на Възраждането, така и за самото възстановяване на българската държавност. Обща бе позицията, че отстояването на българския национален интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо наследство изискват единение в усилията на всички държавни институции и Светия Синод на БПЦ.

Откроен беше големият интерес на България да продължи да укрепва контактите и диалога с българските общности по света, съществен принос за което има и БПЦ. Държавният глава подчерта готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с църковните канони.

Отношенията между Българската православна църква - Българска Патриаршия и Православната църква в Република Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата, беше подчертано още по време на срещата.

Митрополити от Светия синод се срещнаха днес и с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, уточнява БТА. Министър Шалапатова запозна митрополитите с политиките на Министерството на труда и социалната политика и изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството между БПЦ и министерството. Темите, които бяха обсъдени, бяха свързани със социалните грижи към деца и подрастващи, обръщането на особено внимание върху ранното детство и грижата за самотните родители и възрастните хора.