Светият Синод реши, че приема с радост дарения от Сръбската православна църква томос, с който се дава автокефалия на Православната църква в Република Северна Македония, съобщи БНТ.

Сръбската църква е препоръчала въпросът за официалното име на църквата на Северна Македония да бъде решен в диалог с гръцкоезичните и останалите православни църкви.

В тази връзка от Светия Синод казват, че ще наричат предстоятеля на църквата Северномакедонски архиепископ Стефан.

Проблемът е, че Вселенската патриаршия прие Македонската църква отново под името "Охридска архиепископия" с условието да не се използва думата "македонска". Нашата църква обаче по исторически причини не е съгласна с името "Охридска архиепископия".

Вселенската патриаршия бе първата, като на 9 май 2022 г. призна Православната църква в Северна Македония под името Охридска църква. Тя бе последвана от Сръбската патриаршия на 24 май.

Македонската църква от 55 години е в схизма, наложена от Сръбската православна църква, заради едностранното й обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид. Това става, докато Македония е част от република Югославия. Поради тази схизма досега нито една от поместните православни църкви не признаваше независимостта на МПЦ.