България ще започне да просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Това заяви президентът Румен Радев в харманлийското село Славяново. Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото, коментира държавният глава връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС.

Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС, каза Радев в отговор на въпрос дали ако ВСС отново гласува за Иван Гешев президентът ще се обърне към конституционния съд.

Държавният глава потвърди намерението си да събере на среща представители на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда във връзка с нарушенията на местните избори.

"Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за купен вот и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормалното провеждане на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда най-вече демокрацията", заяви Румен Радев.

Кога обаче ще бъде срещата все още не е ясно, тъй като трябва да бъдат събрани достатъчно данни, те да бъдат анализирани, за да може да има и рационални предложения, уточни президентът.

Снимка: Президентство

Президентът Радев е в селото на родителите си Славяново за литургия по случай храмовия празник на местната църква "Св. Архангел Михаил". Литургията е отслужвана от старозагорския митрополит Киприан. По-късно се очаква президентът да говори пред жителите на селото.

Църквата "Св. Архангел Михаил" е символ на непокорството на българския дух и несломимата българска вяра. В най-мракобесните времена на робство славяновци са решили да изградят своя храм на вярата - голям като техните мечти и устойчив като тяхната вяра, заяви държавният глава в приветствието си по случай празника на храм "Св. Архангел Михаил" в селото.

Снимка: Президентство

По думите на президента преди 170 години изграждането на толкова голям храм е било недопустимо, затова е разрушаван до основи и съграждан нощем, докато с много упоритост, борбеност и стоицизъм точно на Архангелов ден е бил завършен. "От тогава са минали много поколения и исторически епохи - всяка със своите превратности, но храмът стои до днес да ни напомня, че българинът е успявал, когато е имал непреклонен дух, силна вяра и най-важното единство", посочи държавният глава.

Снимка: Президентство

Президентът поздрави Старозагорския митрополит Киприан, Българската православна църква и жителите на село Славяново за упоритостта и усилието, с които работят да бъде реставриран този паметник на българщината, за да може още много поколения да бъдат духовно обединявани около него. "Нека не забравяме, че нашата нация е възкръсвала и след най-тъмното робство, но винаги процесът на възраждане е започвал от вярата. Да следваме примера на предците ни - да пазим вярата си, българщината и да следваме техния пример за достойнство и единение", призова Румен Радев. Държавният глава дари на храма икона на Св. Архангел Михаил.

Снимка: Президентство