България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, възстановяване на диалога и възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в ивицата Газа. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Израел Исак Херцог, цитиран в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Разговорът се състоя по повод отложеното посещение на президента Херцог в България поради вътрешнополитическата ситуация в страната ни. Във фокуса на разговора бяха военните действия в Близкия Изток след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври миналата година и хуманитарна криза за цивилното население в ивицата Газа.

Радев припомни, че още в самото начало на конфликта страната ни категорично е осъдила терористичната атака на "Хамас" срещу Държавата Израел и е заклеймила взимането на заложници. Той заяви, че Държавата Израел има право на самозащита срещу тероризма, но в същото време изрази своето дълбоко притеснение от безпрецедентния брой жертви сред цивилното население и критичното хуманитарно положение в ивицата Газа, като призова Израел да намери начин да гарантира живота на мирното население, се посочва в съобщението.

Държавният глава посочи също, че България е част от общото решение на Европейския съвет от март, с което европейските лидери призовават Израел да не предприема офанзива в град Рафах, която би имала катастрофални последици в хуманитарно отношение.

България споделя призива на Европейския съвет за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ.

Радев добави също, че сред задържаните от "Хамас" заложници има двама души с български произход.

В рамките на разговора беше обсъдена и ситуацията с екипажа на задържания край бреговете на Йемен кораб "Галакси лийдър", сред който са и двама български граждани.

В края на март президентът Румен Радев разговаря по телефона с президента на Палестина Махмуд Абас, припомни БТА. Тогава българският държавен глава заяви, че България следи с огромна тревога и загриженост случващото се в ивицата Газа и на Западния бряг. Радев изрази надежда разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на основата на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

По време на разговора президентът Радев призова своя колега президента Абас Палестина да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на кораба "Галакси лийдър". Президентът Абас изрази готовността на Палестина да окаже съдействие в тази насока в съответствие със своите възможности

В началото на март държавният глава се срещна с посланиците на арабските държави в България и подчерта необходимостта от съвместни действия на международната общност за възобновяване на мирния преговорен процес между двете страни и постигане на справедлив и устойчив мир между Израел и Палестина. Дипломатическите представители призоваха по време на срещата за конкретни действия от страна на международната общност за незабавно прекратяване на огъня в Газа.