"Исканията на нашите транспортни работници, на целия бранш, са напълно основателни", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брацигово.

Той определи политиката, която ЕК подготвя, като дискриминационна.

"Няма как да говорим за единна Европа, за европейски принципи и идеали, когато се допускат такъв тип отношения. За мен това е дискриминационна политика и тя не трябва да се допуска", коментира още Радев.

Президентът изрази надежда, че българското правителство ще води преговорите с ЕС безкомпромисно.

"Надявам се българското правителство да води тези разговори и преговори безкомпромисно. Ние трябва да отстояваме правата на нашите трудещи се особено когато те са справедливи", каза Радев.

По думите му "няма как да говорим за единна Европа, европейски принципи и идеали, когато допускаме такъв тип отношение".

По-рано днес депутатите единодушно гласуваха подкрепата си за транспортния бранш. Те възложиха на Министерски съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на ЕК и да приеме позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните права и интереси.

Радев: Политиците да учат от урока на Априлското въстание

Президентът бе в Брацигово по повод 142 години от Априлската епопея. Преди началото на тържествената заря-проверка Румен Радев отговори на журналистически въпроси.

Запитан какво съвременните политици трябва на учат от урока на Априлското въстание президентът отговори, че "България е над всичко. Това е идеалът, който изповядват нашите възрожденци и положиха всичко за него. Благодарение на тях ние имаме свободна България".

В тържественото си слово държавният глава припомни, че турските рапорти определят Брацигово като един от най-важните бунтовнически центрове.

"Тук, в полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци", каза президентът.

"За нашите светли апостоли историята отреди величие и безсмъртие. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България, но те проправиха път там, където нямаше посока. Те провидяха бъдещето там, където времето бе спряло", посочи още държавният глава.

"Пред мъченическата гибел дейците на бунта не се отрекоха от своя идеал, граден със слово и пушка. Те не отстъпиха и не се разколебаха, защото саможертвата беше венец на тяхното дело. И вашият храбър градец плати за свободата ни повече от големите български градове. И вие,брациговчани, бъдете горди със своите герои, отбеляза още в словото си Румен Радев.

"Без априлци нашата национална съдба би била различна, без себеотрицанието на поборниците, духът на България щеше още дълго време да остане разколебан, защото честта на Отечеството е дело на свободните духом, а пътят на Родината се гради от достойните. Поклон пред пред достойно Брацигово!Вечна слава на героите на Априлското въстание!", каза в заключение президентът.