Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона. Това заяви президентът Румен Радев, след като първият български православен храм в Република Южна Африка (РЮА) - "Св. Иван Рилски" - беше осветен днес. Държавният глава е на официално посещение в страната.

Вижте още снимки

Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства. Дължим този храм и на нашите приятелски отношения с РЮА и с православната им църква, каза още Румен Радев.

"Храмът е мястото, където можем да се утешим в моменти на загуба и скръб, където можем да изживяваме и споделяме радостни събития. Да имаме храм далеч от родината беше наша мечта за много дълго време", каза Йордан Радкев - председател на Сдружението на българите в Южна Африка.

На освещаването присъстваха Негово Високопреосвещенство Дамаскин - Архиепископ на Йоханесбург и Претория, Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, министърът на спорта, изкуствата и културата на РЮА, служебният заместник министър-председател по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов, посланикът на България в РЮА Мария Павлова, както и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. По време на посещението си в РЮА държавният глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Снимка: БТА

Във вчерашния ден Румен Радев проведе среща с южноафриканския си колега Сирил Рамапоса, поднесе венец и отдаде почит към загиналите в борбата за свобода и освобождение в Южна Африка, като участва и в откриването на изложбата "Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация".

Днешната среща и събития са най-вълнуващи за мен от посещението ми в РЮА, посочи той. Когато получих писмото от Йордан Радкев, в което той ми писа да дойда и да бъда съпричастен на едно събитие - както той пише: "По-голямо от самите нас" - аз нямаше как да откажа и да не прелетя хиляди километри, за да дойда тук, обясни Радев.

По думите му в днешния глобален свят всеки може да избира мястото, където да живее. "Вие избрахте РЮА за ваш втори дом, където да търсите житейска реализация. Когато вчера разговарях с президента Рамапоса и министри от РЮА, всички говореха с възхищение за нашата общност тук, за вашия висок професионализъм и гражданска отговорност", коментира държавният глава. Вашият личен успех тук е и успех за България, каза още на присъстващите президентът.

Снимка: БТА

В основата на всяко сътрудничество стои доверието и затова ролята на българите в РЮА е много важна, смята Румен Радев. "Именно чрез вашите успехи тук ние се ползваме с огромно доверие в Южна Африка", каза още той. Държавният глава благодари на българите в РЮА затова, че продължават да пазят българските традиции, дух и култура и възпитават децата си в обич към България и българския език.

Снимка: БТА

Президентът каза на сънародниците ни в РЮА, че въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред. "Това се вижда не само по статистиката по икономическите показатели, а и по решимостта на нашия народ да си постави високи цели, да търси промяната и да взема смели решения", добави държавният глава.

Държавният глава посети българското неделно училище "Слънчо" и се срещна с наши сънародници в РЮА.