F-16 за нашите Военновъздушни сили (ВВС) е на гол тумбак - чифте пищови. Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков в предаването "Тази сутрин".

По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани. Заради това оставка трябва да подадат шефът на ВВС и министърът на отбраната, смята Петков.

АБВ призовава за мораториум върху купуването на нови изтребители. От партията настояват заделените за сделката пари - 1,8 млрд. лв., да бъдат инвестирани в образование, здравеопазване и борба с демографската криза.

Правителството тази седмица поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Срещу процедурата ще гласуват от БСП.

Румен Петков коментира и напрежението във Войводиново - в селото започнаха протести и събаряне на незаконни ромски къщи след като двама младежи от ромската махала пребиха командос на Богоявление.

"Не може всеки път, когато двама цигани посегнат на редовен човек, ние да сме смаяни от факта, че има незаконни постройки", каза лидерът на АБВ.

По думите му решението е да се направи карта на всички незаконни постройки в страната от областните управители, да се осигури ресурс и да се действа незабавно.

Тази вечер ще има нов голям протест в пловдивското село Войводиново. Очаква се да бъде най-мащабен заради призива колеги на пострадалия военен да се включат в демонстрацията. По информация на bTV възможно е да се включат и спортни агитки. Снощтият, четвърти пореден протест в селото, протече мирно и без напрежение.