"Очакванията на избирателите са да се обедини десния вот. Успешена беше взаимната работа в европарламента, успяхме да вкараме евродепутат от СДС", коментира лидерът на сините Румен Христов по повод споразумението с ГЕРБ за взаимна подкрепа на местните избори тази есен.

Това е рамково споразумение, а не коалиционно, на много места ще имаме общ кандидат и общи листи, но на места ще има и отделни кандидати за кметове, обясни още Румен Христов пред bTV.

"Засега със сигурност има забрана кандидатите на СДС и ГЕРБ да се коалират с БСП и ДПС за местния вот", добави лидерът на СДС.

Според него важното е големите градове да останат с десни кметове, в градове като Пловдив и София, вероятно няма да има кандидати на СДС, но в други ще имат.

"Монтана е областен град. Златко Живков е кандидат на СДС и аз съм уверен, че той отново ще бъде кмет там", посочи Христов.

Той добави, че изборът на кандидати от партиите ще бъде въпрос на договорка между двете формации.

Снимка: bTV

"Там, където имаме изявени кандидатури от двете страни, ще ги пуснем да се състезават благородно", заяви той и добави, че има точка в споразумението, която гласи, че на втори тур, когато една от двете партии стигне до балотаж срещу друга формация, задължително некласиралата се партия от двете ще подкрепи коалиционния си партньор.

"Ако примерно Георг Спартански отиде на балотаж с кандидата на БСП, ГЕРБ ще го подкрепят и обратното - ако кандидатът на ГЕРБ стигне до балотаж в някой друг град с БСП, ние ще го подкрепим", поясни Румен Христов.

"По-малкият играч има по-малко влияние, но смятам, че СДС се държи достойно и има своята електорална подкрепа", категоричен беше той и отбеляза, че СДС не е поемал ангажимент да не се регистрира в ЦИК за местните избори.

Нямам притеснение от проверка за финансирането на СДС , каза още Румен Христов.