Изненада или не, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се превърна в незаобиколим фактор след последните парламентарни избори у нас, след като малко над 564 000 избиратели дадоха гласа си за нея. И голяма част от тях дойдоха от чужбина.

Според социолога Мира Радева обаче изненадата по-скоро е в това, че политолози, социолози и анализатори не са прогнозирали успеха на Трифонов. Пред Dir.bg тя казва, че тези резултати всъщност са били предвидими, като най-малкото той е "осребрил" протестният вот. 

На подобно мнение е и културният антрополог проф. Ивайло Дичев. Преди вота пред "Свободна Европа" той казва, че за "Има такъв народ" се "готвят да гласуват хора с един двойно протестен вот - от една страна отвратени от политиката, против всички политици, от друга страна - от медиите и изобщо от публичната среда и от правенето на политика".

А Мира Радева не е съгласна с оценката, че в един евентуален мажоритарен вот, Слави Трифонов не би попаднал в парламента.

"Да се гледа на него като на някакъв певец и шоумен, е интелектуално недалновидно. Той не е политически играч от вчера. Най-малко практикуващите социолози трябваше да стъпят на предходния му опит от 2016 г., когато предизвика референдум за мажоритарния избор. Слави Трифонов има изключително дълга публична история (...), той е изключително добър бизнесмен и през всички тези години се доказа като страхотен организатор - направи най-големите концерти у нас и в чужбина и години наред държи рейтинг на едно от най-популярните предавания", коментира Радева.

Според нея Трифонов е показал характер и в момента, в който напусна bTV: "Колко хора в публичната сфера биха се лишили от подобен трамплин, от едно такова сладко местенце, което му носи гарантиран доход, за да се хване с нов бизнес проект?".

Извън оценката на социолозите, всъщност интересът на Слави Трифонов към политиката, също не е чак толкова голяма изненада, тъй като през годините си изгражда образ освен на шоумен и музикант, на критик на статуквото.

Още в емблематичната студентска програма "Ку-ку", от която част е и Слави Трифонов, политическата сатира е на дневен ред, а в паметно се превръща т. нар. "Козлодуйско предаване", което цели да покаже неподготвеността на институциите за евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй". В предаването влизат редица актуални теми, по които се търсят коментари както от обикновени хора, така и от политици - депутати, министри, президенти и дипломати и гротескно се пресъздава току-що преминалото към демокрация българско тоталитарно общество.

Слави Трифонов остава в предаването и когато то се трансформира в "Каналето" през 1995 г. Като наследник на "Ку-ку", предаването също засяга актуални и политически теми.

А преди да стартира "Шоуто на Слави", паметен епизод от биографията на Трифонов е скандалното за времето си предаване "Хъшове" по БНТ. Монтажът, в който тогавашният премиер Иван Костов краде часовника на германския политик Хелмут Кол, или видеоскечът, в който Надежда Михайлова "танцува с кол", се оказват трудни за преглъщане за повечето телевизии. Но шоуто му намира начин да продължи, макар и в по-малката телевизия "7 дни".

Не е за подценяване и създаденото след това "Шоуто на Слави", останало на екран 19 г. в една от водещите национални телевизии - всяка вечер, в продължение на много време шоуменът Слави Трифонов "влиза" в дома на милиони зрители, разделяйки се с тях неизменно с думите "За мен беше чест". Макар в основата и замисъла си да е хумористично ток шоу, политическата сатира не отсъства и тук. Обект на хиперболизирани образи през годините стават не едно и две правителства, като актьорите му често се превъплъщават в силните на деня, осмивайки ги, без оглед на партия и позиция в държавата.

През 2009 г. Трифонов подкрепи 25-годишната Валерия Петрова от Варна за независим кандидат за парламентарните избори. Причината - тя е уволнена като чиновничка от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като по думите ѝ се опълчва на тогавашния министър, че нарушава собствената си заповед да не се пуши в сградата на ведомството. Тя не влезе в парламента, но това бе още една заявка от страна на Трифонов за интересите му в тази посока.

През 2017 г. пък възникна полемика с два неизлъчени епизода, които продуцентската компания "Седем-осми" определиха като цензура, а от телевизията - като "несъответствие със стандартите за редакционно съдържание". Две години по-късно, след като договорът за шоуто изтича, Трифонов предпочита да не го поднови. Акт, който отново бива схванат от мнозина като непреклонност пред нормата.

След това бе създадена "7/8 ТВ", където и до днес се случва "Вечерното шоу на Слави Трифонов". Редовни гости в предаването му са именно експерти, които оборват тези на управляващите по почти всички актуални въпроси.

Освен заявките за отношението му към политиката в повечето му предавания, сякаш най-силен тласък за бъдещата му кариера като политик дава референдумът от 2016 г., иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов. Той се проведе с изборите за президент, като в него гражданите трябваше да отговорят на три въпроса:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Референдумът всъщност беше и първият път, в който извън шоуто Трифонов демонстрира упоритост да довърши започнатото докрай, тъй като спънките, докато се стигне до него, бяха не една и две и се наложи екипът и Инициативният му комитет да използват всички законови възможности - поне така го виждат онези, които и без друго му симпатизират.

Промените, за които гласуваха 3 488 558 българи обаче така и не бяха въведени в изборното законодателство. В своя "Фейсбук" профил, в една от живите връзки, които той прави с хората преди изборите, Трифонов казва, че именно незачитането гласа на тези над 3,5 млн. души го е "принудило" да влезе в политиката.

Не без проблеми протече и регистрирането на партията му, която трябваше да смени името си. Така или иначе това бе направено, и Трифонов се обгради от "талантливи и морални българи, които да заменят политическата класа", както той ги представя и които показа публично основно през социалната мрежа.

Не е толкова учудващ и резултатът от изборите. Вече сме виждали раждането "сякаш от нищото" на електорални лидерски партии в лицето както на НДСВ, така и на ГЕРБ. Макар подкрепата за тях в началото да бе значително по-голяма от тази за "Има такъв народ" сега, изгряването на нова партия без широко позната програма не е прецедент.

Вече видяхме и как популярни лица стават част от политическия дневен ред в други страни - като комика Пепе Грило в Италия, актьора Владимир Зеленски в Украйна, музиканта Павел Кукиз в Полша, певеца Мирослав Шкоро в Хърватия. Самият Доналд Тръмп беше водещ на реалити формат в САЩ преди да стане президент.

Така или иначе резултатът на Трифонов вече е факт. Въпросът сега е дали той ще последва линията и образа, които сам е изградил. И ще съумее ли да овладее отговорността, която е далеч по-голяма от ръководенето на бизнес или предаване.