Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора, като освобождава място във Варна. Това желание е заявил пред ЦИК лидерът на "Има такъв народ", научи "24 часа"

За момента в неговата партия има най-много размествания при избраните за депутати, тъй като общо 11 души от тези, които са били в две листи, са заявили пред ЦИК от къде желаят да влязат в парламента.

Така Виктория Василева влиза от София - област и освобождава място в Кюстендил. Икономистът Любомир Каримански ще е депутат от Варна и освобождава място в Габрово. Имунологът проф. Андрей Чорбанов ще е депутат от 23 МИР в София, като освобождава място в  Ямбол.

Сценаристите, които са част и от партийното ръководство, Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Филип Станев ще са депутати от Бургас, Пловдив - град и от 25 МИР в София като освбождават места съответно в Ямбол, Пловдив - област и Хасково. Учителката Юлия Чортленева  ще е депутат от Плевен, като така освобождава място в Кърджали.

Журналистът Станислав Балабанов влиза в НС от Пазарджик вместо от Ловеч, Георги Георгиев - от София - област вместо от Враца, а Драгомир Петров - от Разград вместо от Силистра.

Размествания при другите партии

Водачите на листи на БСП, ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" в Пловдив Корнелия Нинова, Христо Иванов и Николай Хаджигенов избраха да бъдат депутати от София.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ този път няма да влезе от Кърджали, а от Шумен, а Халил Летифов ще е депутат от Благоевград и освобождава място в Стара Загора. От ДПС Йордан Цонев е заявил, че ще е депутат от Враца и освобождава място в Благоевград.

Ивайло Мирчев от "Демократична България - обединение" е заявил, че иска да е депутат от 24 МИР в София вместо от Бургас, а пулмологът Александър Симидчиев - от София област вместо от 25-и МИР в София.

Избраните от два района имат срок до един ден от узнаването да заявят пред ЦИК от къде искат да са депутати.

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента. Вече са 11 - 9 от ДПС, сред които е кметът на Кърджали, и двама от ГЕРБ, единият е Бойко Борисов.

В неделя Централната избирателна комисия трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители.

Днес ЦИК излезе с окончателно решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори. С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов спечели 51 места в парламента.

БСП ще има 43-ма депутати, при 80 в миналото Народно събрание. От партиите в предишния парламент само ДПС ще има повече депутати - 30, или с 4 повече. "Демократична България" вкарва в НС 27 представители, а Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" ще има 14 депутати.

Най-много мандати ГЕРБ печелят от варненския район - 5. Вторият в изборите - "Има такъв народ", също взима най-много места от Варна - 4. БСП е с най-много депутати от Пловдив - трима. ДПС също печели най-много трима, но в Кърджали. Най-голям брой депутати "Демократична България" излъчва в софийския 23 МИР - 6, а "Изправи се! Мутри вън!", са най-добре представени в Бургас и 25 МИР София - по двама народни представители.