Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши се е класирала на първо място в конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура след интервю пред жури от специалисти по право от Европейския съюз, съобщава информационният сайт Зиаре. 

Журито е съставило списък от трима одобрени кандидати за висшия пост, като Кьовеши е на първо място, следвана от Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия).

Списъкът е бил изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, както и до румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер в качеството му на председател на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в рамките на румънското председателство на ЕС. 

От този списък ще бъде избран победителят в конкурса за поста от Европейския парламент и Европейския съвет чрез консенсус. Гласуването в ЕП и в Съвета ще се състои в края на февруари и в началото на март.

Според регламента европейският главен прокурор има 7-годишен мандат, който не може да се подновява. 

Европейската прокуратура, която се очаква да заработи от 2020 г., ще разследва и изправя пред съда извършителите на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, като и трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.

 

Лаура Кодруца Кьовеши беше главен прокурор на Румъния в периода 2006-2012 г. и главен прокурор на НДБК в периода 2013-2018 г.

Миналата година тя беше отстранена от длъжността по искане на правосъдния министър, който я обвини в множество злоупотреби. Президентът Клаус Йоханис първоначално отказа да я отстрани, но след решение на Конституционния съд подписа съответния указ.