Министерството на външните работи на Румъния изрази обида от изказване на премиера Бойко Борисов, който в петък обяви, че заразата по свинете се разпространява от румънски туристи. Дипломатите на северната ни съседка отправиха обръщение към него в социалните мрежи "Туитър" и "Фейсбук".

В петък министър-председателят обяви, че е сигурен, че румънските туристи са внесли в страната африканската чума по свинете.

 "Те ядат по пътищата, оттам остатъците лесно могат да се разпространят", гласи изказването на  Борисов.

"Той трябва да си припомни, че румънските туристи допринасят значително към брутния вътрешен продукт на Българи", отговарят му задочно румънските дипломати.

В декларацията на румънското външно министерство, преведна от Владо Береану, пише: 

"Освен техническата информация на Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните, която ще предоставим на българските власти, като отговор на злощастните думи на българския премиер Бойко Борисов, няма как да не изразим нашето учудване и разочарование от начина, по който българският премиер се отнася с румънските туристи, особено когато те допринасят значително за растежа на българския БВП.".

В събота, ден след изказването на Борисов, Агенция "Пътна инфраструктура" разпространи снимки, на които се вижда как нейни служители изпълняват "всички предписани мерки за дезинфекция на пътищата в граничните райони, паркинги, отбивките за отдих около бензиностанциите, както и около други обекти, край които минава интензивен пътникопоток".

От опозицията побързаха също да отправят остра критика към премиера, заявявайки, че е вкарал страната ни в пореден дипломатически скандал.

"Внушението, че Борисов е най-големият дипломат на Балканите беше опровергано от думите и действата на самия Борисов", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във "Фейсбук".

"Лесно се гради фалшив образ, когато имаш коментатори и медии под ръка. Но именно защото е фалшив, този образ може много бързо да бъде сринат. Внушението, че правителството води успешна външна политика, а Борисов е най-големият дипломат на Балканите беше опровергано от думите и действията на самия Борисов", заяви още Нинова.

По думите й министър-председателят е вкарал държавата ни в дипломатически скандал със Сърбия за Косово, със Северна Македония, наричайки президента и премиера северномакедонци, а сега и с Румъния, обвинявайки румънските туристи за преносители на чумата.

"Жалкото е, че от такива "дипломати" страда България и българите. Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е един от най-силните приоритети, които имахме по време на председателството на Съвета на ЕС. Реализацията му изисква добросъседски отношения. Уви. Дипломацията е тънка работа и не е за всеки", пише лидерът на БСП.