Пътят Сливен - Ямбол втори ден е затворен в района на село Крушаре заради протест, съобщи пред репортер на БТА говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Протестът под надслов "Курбан по време на чума" е срещу принудителното унищожаване на прасетата в стопанствата "заден двор". Блокадата е започнала вчера в 17.30 часа, като оттогава движението е преустановено. От полицията съобщиха, че няма да се позволи магистралата да бъде затворена. Те препоръчват на пътуващите да изберат алтернативен маршрут. От ОД на МВР следят да няма инциденти и ескалация на напрежението.

В Сливенска област все още няма случаи на африканска чума по свинете. В два промишлени свинекомплекса в областта се отглеждат 3 994 животни. Около 5 140 са прасетата в стопанствата от типа "заден двор", съобщиха от областната администрация.

Недоволството ескалира, а протестите срещу превантивните мерки продължават в цялата страна.

Вчера премиерът Бойко Борисов проведе среща с кметове на протестиращи села от Пазарджишка област и обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони у нас. Сумите ще се ползват за дезинфекцирането на помещенията, в които се отглеждат животни.

В петък изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса. Премиерът коментира още, че свинекомплексите ще снабдят частните стопани с животни при новото зареждане.

Снимки: БТА

По думите на организатора на протеста Валентина Василева около 30 души от протестиращите в Сливенско са останали на пътя през нощта. Тя твърди, че онези, които са напуснали блокадата, след това не са били допуснати обратно от полицията.

Снимки: БТА

На протест са излезли и от ямболското село Тенево, където също искат отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете. Собствениците на животни не са доволни от поставения срок и настояват той да бъде удължен поне до ноември. Освен това не са съгласни и с размера на предложените обезщетения.

 

Снимки: БТА