Нямаше как да съгласувам действията си със Слави Трифонов дали заедно с премиера Бойко Борисов да инспектирам пътя Видин - Монтана тази сутрин в 8,30 часа. Това заяви за Dir.bg Росица Кирова, която изненадващо е била поканена от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и премиера Бойко Борисов лично, на място, като лидер на гражданските инициативи в региона и организатор на протестите преди няколко години за проверката на пътя Видин - Монтана. 

Кирова от години ръководи гражданското сдружение "Единни за Видин", инициатор е на протести за въпросния път, радетел за мажоритарен вот и бе определена и като координатор на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Малко след като премиера разпространи снимки с нея,  лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа във "Фейсбук", че Кирова е изключена от партията. "И доколкото познавам правилата, това ще последва за всеки, който нарушава морала и устава", допълни водещият.

В създалата се ситуация много видинчани, пък и от чужбина и благодарят за отстояването на каузата в името на Северозапада, други пък хейтват снимките й в мрежата. 

Кирова подчерта, че преди да вземат решение от "Има такъв народ" никой не я е потърсил, за да чуе гледната й точка и защо се е съгласила да се срещне с премиера. 

"Сега разбирам как се е чувствал Слави Трифонов, когато взе прословутото интервю от Бойко Борисов. Но той имаше достатъчно време и можеше да се подготви и да реагира адекватно, докато аз не. Ако днес не бях отишла управляващите щяха да кажат, че това се случва единствено и благодарение само на тях, а аз и видинчани се борим от 10 години. Заслугата е на видинчани и аз сега понасям своята отговорност. Ако не ги бях повела проектите за пътя щяха да продължават да стоят в чекмеджето на проектанта", заяви Кирова, която лично е контактувала месеци наред и с АПИ. 

Тя припомни, че сега вече за пътя се е стигнало на етап финансиране. И коментира, че по този път катастрофите са твърде често явление. "За това и един човешки живот да съм спасила, мисията ми е изпълнена", каза Кирова. 

Тя допълни, че е горда, че е повела шепа народ и е успяла в мисията си, но е отнесла твърде много глоби и актове. "Властта не е била благосклонна към нас. Протестите в София не могат да се сравняват с тези във Видин", каза Кирова. 

Тя подчерта, че има доблестна и честна позиция.

Ако Трифонов ме потърси аз бих му разказала в неговото предаване какво се е случило и защо съм реагирала по този начин. За мен днешната реакция на Тошко Йорданов бе емоционална, каза Кирова. Тя сподели, че в много от обажданията, които е получила са и задали въпроса каква е разликата между сегашното управление и проекта на Трифонов, щом и той е военизиран. 

Кирова отбеляза, че явно не е взела мъдро политическо решение. "Господ ми е дал сигнал, че явно не трябва да съм политик. Но аз съм почтен и искрен човек. Надявам се "Има такъв народ" да успее. Ще помагам с каквото мога, ако ми се търси помощта,но пак ще подчертая, че за мен развитието на Северозапада е кауза", каза Кирова. И добави: "Жалко и тъжно ми е". И за "Има такъв народ" съм се раздала, но моята политическа кариера може да почака, заключи Росица Кирова.