Дипломатически совалки между България и Австрия в името на Шенген и обръщането на негативните нагласи на страна спрямо членството ни. В посока на убеждаването с доказателства и факти, че сме готови и опазваме външната граница на ЕС, председателят на Народното събрание Росен Желязков заведе колегата си начело на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка на българо-турската граница при "Капитан Андреево".

Двамата посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на "Гранична полиция", както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство, предаде пресцентърът на Народното събрание.

Още снимки от обиколката на границата с Турция вижте тук>>

След това председателите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП "Капитан Андреево" и наблюдаваха обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

Снимка: Народно събрание

"Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата", заяви австрийският гост.

"България е изключително важен партньор за нас", подчерта Волфганг Соботка и добави, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. "Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си", добави председателят на Националното събрание на Австрия.

Снимка: Народно събрание

"Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система", подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. "Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза", добави Росен Желязков.

Снимка: БТА

Главният секретар на МВР Живко Коцев отбеляза, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск, българската държава изключително успешно противодейства на нелегалната миграция. Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75% и с над 30% увеличение на осъдителните присъди, подчерта той. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция както с нашия ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие с партньорските служби и най-вече с турската държава, посочи Живко Коцев.

Снимка: Народно събрание