"Нашата позиция и в момента е, че ние очакваме да се присъединим към Шенгенското пространство изцяло - и сухопътно, и по въздух. Отговаряме на критериите". Това заяви пред журналисти председателят на парламента Росен Желязков, който коментира появилата се информация в австрийски медии, че Австрия е готова за разхлабване на ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, поне за въздушния трафик.

"Не мисля, че една държава членка може да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на всички държави в Европейския съюз, без да има мандат. Не мисля, че която и да е държава има мандат и от Европейската комисия, и от Европейския парламент, и от останалите държави да представя условия, които стоят извън изпълнението на критериите за членство в Шенген", каза Желязков, цитиран от БТА.

Председателят на парламента коментира и започналата процедура за промени в Конституцията на страната, като подчерта, че му е трудно да прогнозира какви предложения за промени могат да бъдат направени между отделните четения.

"Авторите на промените мисля, че ще се съобразят с обществените обсъждания", каза Желязков. Попитан ще бъде ли разширен кръгът от лицата, които могат да бъдат избирани за служебен премиер, той отговори: "Моето мнение е, че трябва да бъде, но нека да бъдат внесени. Аз няма да внасям предложения".

Желязков коментира темите след участието си във Встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 - 2027 г., организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Борисов: Имаме достатъчно аргументи да искаме не само по въздух, но и по суша да имаме ясна формула - дата, час

"Много сме близо до Шенген. Имаме достатъчно аргументи да искаме не само по въздух, но и по суша да имаме ясна формула - дата, час, така че заедно, ние сме активни в участието, всеки с контактите, които има в Европа, и този шанс не бива да го пропилеем заради таксите", каза Борисов. Преди него Кирил Петков каза, че са взели решение да бъде отложено въвеждането на таксата за пренос на руски газ през България.

"Затова се дърпаме назад, за да вървим по европейския подход. Категорични сме и двамата, и нашите партии, че трябва да има ясна дата и за приемане по суша. Това е нещото, което най-силно касае нашия транспортен бизнес, икономиката и всичко останало", коментира още Борисов. "Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но много ясно искаме да се знае, какво се желае от България, а то е пълноправно членство", добави той.

Относно исканията да приемем мигранти, Борисов констатира, че това са отделни искания, за които пак ще бъде приложен общоевропейския подход - "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", каза той.

Нинова: Управляващите да не отчитат това, че ни пускат в Шенген по въздух като голям успех, а да заемат по-твърда и категорична позиция

Новините за Шенген за нас не са добри, това е подхвърляне на трохи, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента.

Тя посочи, че България е равноправен член на Европейския съюз и не трябва да бъде третирана като второстепенна страна. Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген, заяви Нинова. Това, че ще бъдем приети само по въздух, е временно решение, което може да стане постоянно и завинаги, коментира тя.

"Българското правителство и мнозинство да не отчитат това, че ни пускат по въздух като голям успех, а да заемат много по-твърда и категорична позиция", призова лидерът на БСП. Според нея усилията трябва да продължат. Това е пътят - да не се огъваме пред това подхвърляне на трохи, посочи Нинова.

Някой да излезе и ясно да отговори на българския народ - има ли поставено към нас изискване при пълноправно членство да приемаме квоти от бежанци от Европа в България, поиска още председателят на БСП. Пусна се този слух, правителството отрича, коментарите на Борисов са двузначни, посочи тя. По думите ѝ, ако това е така, е абсурдно, защото условията за приемане в Шенген са други и България ги е изпълнила.

ЕК определя като положително развитие предложението на Австрия да отвори въздушните граници на Шенген за България и Румъния

Европейската комисия определи днес като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния. Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока, каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят.

Той допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят.

Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва, обобщи говорителят.