Заражда се противоречие в мненията на управляващите за това чий да бъде мандатът при сформирането на ротационния кабинет - дали на първата по численост парламента група ГЕРБ-СДС, или на втората, ПП-ДБ, която при създаването на сегашното правителство получи правото да използва своя мандат. Това бе постигнато по договорка с ГЕРБ.

По темата вече започнаха коментари в посока на това, че е възможно ротационният кабинет на ГЕРБ да бъде съставен и гласуван от парламента с техния мандат през март.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков беше категоричен, че при ротацията правителството, което ще бъде сформирано, със сигурност ще бъде с мандата на ГЕРБ. Представителят на ГЕРБ го каза пред български журналисти в Индия, където е на посещение. 

"Ако кабинетът не е с мандата на ГЕРБ, то значи няма и ротация", каза Росен Желязков, цитиран от "Фокус".

Според лидера на "Да, България" Христо Иванов обаче към момента още не е ясно с чий мандат ще бъде новото правителство след ротацията.

"Въпрос на преговори е с чий мандат ще бъде съставено правителство след ротацията през март", коментира Христо Иванов пред БТА.

"Това е въпрос на преговори, които още не са проведени. Мога да ви уверя, че който прави анонс в едната или другата посока, приказва напразно. Такъв разговор няма към момента. Тепърва предстои и това ще бъде решено в контекста на всички останали въпроси, свързани с ротацията", обясни съпредседателят на ПП-ДБ.

"Два месеца са много политическо време. Такива преговори все още не са започнали. Всякакви анонси за мандати са много ранни", смята Христо Иванов.

Очаква се на 6 март премиерът Николай Денков да подаде своята оставка и тази на целия кабинет. Процедурата по Конституция изисква тя бъде одобрена от парламента с две гласувания, а президентът Румен Радев да започне консултациите с всички парламентарно представени политически сили.

В седемдневен срок след това Радев трябва да връчи мандата на първата по големина парламентарна група. По неофициална информация ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали те да го получат.