Още в началото на юли държавният глава обяви свикване на КСНС в съответствие с поетия от него ангажимент да провежда заседание в рамките на всеки три месеца. На 6 юли са изпратени писма до всички членове на Съвета и те вече са потвърдили участието си. Темата на КСНС ще бъде: "Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции", уточниха от пресслужбата на Плевнелиев.

Сега в дневния ред на Съвета e включена извънредна точка: "Терористичният акт в Бургас – анализ на средата за сигурност; организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма; изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма".

По-рано днес беше съобщено, че заради атентата срещу израелските туристи са засилени мерките за сигурност на всички летища и на други места, където се събират повече евреи - туристически комплекси, синагоги и др.

По време на заседанието ще бъдат приети и вътрешните правила за работа на КСНС. Според закона за Съвета членовете му са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

За участие в заседанието обаче са поканени председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, началникът на Политическия кабинет на министър-председателя, министърът на правосъдието, главният секретар на МВР, секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет, директорът на Служба „Военна информация” в МО, шефът на Националната разузнавателна служба и заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.

Вчера, след като критичният доклад на ЕК бе публикуван официално, лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че това е повод да се свика КСНС. "Страна с такова положение на правоохранителната и на правораздавателната система няма как да каже на хората: "Отглеждайте тук децата си, правете тук бизнес, чувствайте се сигурни". Във всяка държава с подобен остър проблем двамата отговорни министри биха си подали оставка", добави бившият еврокомисар.