Това станало в 50-минутитен разговор с президента Росен Плевнелиев в правителствения дворец "Киджи" в Рим, където държавният ни глава е на официално двудневно посещение за честванията на 24 май, предаде БТА.

Основните теми, които са били обсъждани на нея, са свързани с важните решения за Европа, икономическия растеж, енергийната либерализация, младежката безработица, както и ситуацията в Сърбия и Гърция.

„Когато говорим за растеж в ЕС, две неща са важни – растежът не е магическа дума и растежът не може да бъде купен с нови дългове, нито да бъде напомпан в системата”, каза Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус". Според него растежът се постига с реформи.
„Когато говорим за растеж, трябва да сложим и следващото поколение на масата. Не би било нормално да се отнема от бъдещите поколения, като им се завещаят високи дългове, които неминуемо ще се натрупат, ако се приложат някои мерки за ускорен растеж”, подчерта президентът.

С Монти постигнали съгласие, че от начина, по който сега се решава кризата, зависи как ще се справим в следващата криза.

„Няма лесни решения. В България не увеличихме заплатите, не увеличихме пенсиите, а работихме за стабилност”, посочи държавният глава. „Италия е вторият най-голям икономически партньор на България”, каза още Плевнелиев и добави, че отношенията между двете страни били почти перфектни.

Със срещата с Монти приключи и посещнието му в Италия.
По-рано днес Плевнелиев откри паметна плоча в църквата "Св. св. Викентий и Анастасий", поставена в знак на признателност за това, че Блаженият папа Йоан Павел Втори предостави през 2002 г. храма за богослужение на Българската православна църква.

Вчера Плевнелиев подари 200-килограмово великденско яйце на папа Бенедикт XVI.