"През последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници", се казва в изявление на Плевнелиев, разпространено от неговия прессекретариат.

В него се подчертава, че невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от него позиции.

Според Плевнелиев атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва.

"Президентът си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес", завършва съобщението.

По-рано TV7 съобщи, че Плевнелиев е платил 700 хил. евро в брой за къща на Халкидики. Според документите от гръцката Агенция по вписванията той е купил през 2007 г. земеделски имот с три едноетажни къщи в местността Амаксина до Уранопули - селище на третия ръкав на полуострова.

По-късно бившият вече изпълнителен директор на телевизията Николай Бареков даде пресконференция във Варна, на която обвини президента, че е взел 70 000 лева подкуп. Журналистът, който напоследък се изявява като политик, показа документи, които според него уличават държавния глава в търговия с влияние и пране на пари.

По думите му Росен Плевнелиев е взел парите от фирма възложител за строителството на обект. Направил това в качеството си на управител на фирма "Линднер" през 2000 г. Тогава получил пари в брой от фирмата "Линднер Ирис" АД, въпреки че трябвало да е по банков път. Именно това Бареков тълкува като "рушвет".

"Внесъл съм сигнал до Главна прокуратура срещу държавния глава. Очаквам да бъда подкрепен от останалите политически сили и в следващите часове Плевнелиев да си подаде оставката", каза още журналистът.

Той призова ВМРО, ЕНП на Мария Капон, СДС и дори ГЕРБ и Реформаторския блок да окажат натиск върху президента да си подаде оставката, защото хора с такъв статус е недопустимо да бъдат на най-висшите държавни постове.

"Надявам се прокуратурата да предизвика процедура по импийчмънт
", каза още Николай Бареков.