Вчера TV7 съобщи, че през 2007 година държавният глава си е купил къща на гръцкия полуостров за 700 000 евро, които платил кеш

Паралелно бившият изпълнителен директор на TV7 и настоящ политик Николай Бареков внесе в прокуратурата сигнал срещу него по друг случай. Журналистът твърди, че на практика президентът е взел подкуп от 70 000 лева, защото получил тези пари в брой от фирма.

"Моята къща в Гърция е закупена по банков път. Разполагам със съответните доказателства за това. Самият аз съм превел парите и те са пристигнали в банката, която се е разплатила с всички останали по веригата", заяви днес Плевнелиев пред журналисти.

Той подчерта, че още през 2007 г. е вписал въпросната къща в данъчната си декларация. Посочил приходите си, платил и данъците си.

"Тази къща е в моята декларация пред Сметната палата от първия ден, в който съм в политиката. Това, което се тиражира, са абсолютни лъжи и аз планирам да защитя правата си в съда. Ще дам пример на гражданите как човек може да се защити срещу манипулациите по правилата на правовата държава", подчерта президентът.

Още вчера той заяви в официална позиция, разпространена от прессекретариата му, че ще съди за клевета всеки, който тиражира лъжи по негов адрес.

В кампанията, която шест месеца се води ожесточено срещу държавния глава, няма нищо случайно. Тя цели две основни неща. Първо - държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен, да му бъде затворен гласът, и той послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч", заяви още днес Плевнелиев. 

Той бе категоричен, че това няма да стане и че българският народ може да разчита, че неговият глас няма да бъде заглушен.

"Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, да бъде максимално дискредитиран. Дори и с цената на това, да вкараме държавата в хаос. Една от най-стабилните институции в трудни времена, ще бъде максимално разклатена”, каза още Росен Плевнелиев.

Бареков: Да ме съди

"Аз съм готов да бъда съден от г-н Плевнелиев, защото така в съда ще стане ясно, че той е обикновен рушветчия", написа в сайта си Николай Бареков.
Той предложи на президента сам да се откаже от имунитета си и да се остави в ръцете на прокуратурата, която да провери фактите около неговите сделки.

По-рано политологът Румян Коларова коментира, че атаката срещу президента идва от среди, свързани с Държавна сигурност. Представители на БСП и ДПС поискаха разследване, само от ГЕРБ го защитиха.

АНКЕТА: Одобрявате ли атаката срещу президента?