Вчера журналистът, влязъл в политиката - Николай Бареков, внесе в прокуратурата сигнал срещу държавния глава за търговия с влияние и пране на пари, като заяви, че на практика той взел подкуп от 70 000 лв.
TV7 пък съобщи, че Плевнелиев си е купил къща на Халкидики за 700 000 евро, които платил в брой.

Президентът отговори със съобщение до медиите, в което заяви, че е готов да защити репутацията си и да съди за клевета всеки, който разпростравява лъжи по негов адрес.

Румяна Коларова коментира пред БНР, че безспорно има атака срещу президента, която е ежедневна, особено след подкрепата му за протестите.

"Това е нападение срещу него, което няма общо с публичния му живот. Ако има някакви факти, които поставят под съмнение законността, те са от преди да е влязъл в политиката - това е просто неговата дейност като частен бизнесмен", заяви тя. 

По думите й дори твърденията да са верни, то те не са ощетили нито един публичен лев, докато не се прави нищо срещу министри, кметове и други хора на държавна длъжност.

Според политолога сме свидетели на активно мероприятие, което се прави чрез група медии и определени журналисти. 

"Плевнелиев е много силен защитник на тезата, че е непростимо за политик да е свързан с Държавна сигурност и задавайки въпроса - какво сте правили вие като агенти, от точно тези среди го атакуват с - а какво сте правили вие като бизнесмен. Ясно е, че атаката идва от хора, силно свързани с комунистическия режим", коментира Коларова.

Тя смята, че ако влезе в публични обяснения, Плевнелиев все едно ще признае, че е виновен. 

"Какво публично обяснение може да даде Мадона, ако я снимат одърпана, или Анджелина Джоли с немита коса? Това е тип папаршко навлизане в частния живот, когато се извади такава информация, няма какво да обясниш", добави политологът.

Коментарите на политици 

Компетентните органи веднага трябва да се самосезират за имотите на държавния глава зад граница и гражданите да бъдат информираникоментира червеният депутат Красимир Янков, цитиран от "Стандарт". 

"Ако парите са от България, как са стигнали до мястото на изповядване на сделката? Сумата е голяма и физическото й пренасяне в куфарче или в сак също трябва да стане достояние на обществеността
", добави той.

Колегата му от ДПС Митхат Метин пък каза, че буди съмнение освен плащането в брой, което не е позволено, и още нещо:

"Президентът е глава на нацията. Неговото битие и преди встъпването му в длъжност трябва да бъде максимално прозрачно или по-точно "на витрина".

Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обаче защити президента, като каза, че всеки може да е сбъркал в години, когато всичко се плащаше кеш.

"Нищо не гарантира, че информацията е достоверна и не е манипулация?", заяви той.