Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пресконференцията ще се състои в 14.00 часа на „Дондуков” 2.

Налагането на вето може да се очаква, след като президентът в специално съобщение преди два дни изрази резерви към някои от приетите поправки.

Плевнелиев заяви, че поемането на 1 млрд. лв. нов дълг, заложено в актуализацията,не трябва да се оправдава с нуждите на социално слабите българи.

Според президента, предвидените средства за подпомагане на социално най-уязвимите групи са 4 на сто от предвидения нов дълг и е логично да се постави въпроса за какво са останалите 96%.

Позицията на държавния глава е, че получаването на допълнителни средства за семействата с деца с увреждания от 1 август не е свързано с евентуално вето.

Президентът смята за странен и аргумента, че евентуално вето ще стане причина държавата да не се издължи на бизнеса.

Реакциите

Министерството на финансите обяви, че ако бъде наложено вето и се забави или отмени актуализацията на бюджета, това би довело до сериозни затруднения по отношение на бюджетния процес и работата на правителството.

МФ предупреди за възникването на редица рискове, ако бъде наложено вето.

Според министерството, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса би се пренесла към президентската институция.

Лидерът на БСП Сергей Станишев прикани МФ при наложено вето да препраща към президентството всички социални искания, "обещани от нас на хората ...за да си поеме той отговорността пред българите". Според Станишев, ако се наложи вето, то ще е чисто политическо вето - по целесъобразност.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че дори президентът да наложи вето, ваканцията на НС няма да бъде прекратена.


Позицията на президента преди да обяви решението си

Позицията на МФ преди президентът да обяви решението си

Позицията на БСП