Росен Плевнелиев заяви, че Конституцията не му позволява да заема страната на една или друга партия, да казва кога да има избори и дали да се дават оставки, но подчерта - никой не може да го убеди, че изборите са нещо лошо и могат да навредят. 

"Не, не може. Това е единственият способ за разрешаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите. Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна", каза държавният глава

Той добави, че промени в Изборния кодекс наистина са необходими, но само най-важните, за да не се губи време.

За "Атака"

Плевнелиев изтъкна, че в последните дни хиляди граждани и медии са сигнализирали за действията на лидера на "Атака", който плаши с граждански арести.
Президентът припомни, че преди дни Европейският парламент отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Марин Льо Пен за подобни изказвания и действия. 

Той добави, че се надява партиите и институциите, в това число прокуратурата, да заемат позиция.
До главния прокурор беше внесено искане за сваляне на имунитета на Сидеров.

"Ако сега си замълчим, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване
. Нямаме голям избор - или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват, или хората масово ще се насочат към Терминал 2. А тези, които останат, ще трябва да се пазят от налагащите в държавата ред шпицкоманди и да не си и помислят да участват в протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 г. (Сидеров поиска такова наказание за блокада на път или жп линия - б.р.)", призова Плевнелиев. 

По-късно Волен Сидеров заяви, че започва разговори за започване на процедура по импийчмънт на държавния глава.

За протестите

По думите на президента протестите са мирни и това показва зрелостта на обществото. Той подчерта, че са били направени опити да се разграничат социално-икономически искания от февруарските протести с исканията днес. Както и да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не. 

"22 дни България има непрекъснати протести, а политиците не обясняват какво ще предприемат. Липсата на дебат по темата е чудовищна. Кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Това ми дава правото да изискам отговори от политическите сили", заяви още държавният глава. 

Плевнелиев обяви, че ще започне дебати в президентството, които да дадат отговор какво управляващите и опозицията предлагат. 

"Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от което могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни?", попита президентът и подчерта, че се противопоставя на това категорично.

Той заяви още, че на дебатите в Европарламента по повод България е говорено за фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. По думите му това не е България, но ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, доходи и работни места.


(Цялото изявление е на сайта на президента)


АНКЕТА: Одобрявате ли изявлението на президента?