За мен това беше една много съдържателна и хубава новогодишна реч. Благодаря на хилядите хора, които се обадиха, пращаха смс-и и имейли и писма в подкрепа, каза Плевнелиев.

На въпрос – дали ще потърси отговорност от БНТ заради грешката, той отговори – „Аз съм последният човек, който ще се бърка в работата на медиите”. „За мен е важно, в рамките на президентската институция да направим своя анализ” – каза Плевнелиев.

„Притеснен съм от това, че много бързо и лесно беше посочено, че това е „гаф на Плевнелиев”. Притеснен съм от това, че много хора не си зададоха елементарния въпрос – президентът ли е техник, който седи зад един компютър, и сглобява някакви снимки”, заяви президентът Росен Плевнелиев.
Плевнелиев подчерта, че сам е написал речта си и застава зад всяка дума от нея.
„Разбира се, ще има наказани, тъй като очевидно има грешка, но това не е грешка на президента. Това не е грешка и на Плевнелиев. Затова – не се съгласих с „гафа Плевнелиев”, каза още Плевнелиев.

В събота в официално писмо президентът обясни, че се гордее с речите си, и че сам си ги пише, а че техническата реализация на въпросния клип, е на обществената телевизия.

Президентът Росен Плевнелиев не е имал никакви съмнения при подписването на указа за назначаването на новия главен прокурор Сотир Цацаров и не смята, че е трябвало всички кандидати да бъдат подложени на гласуване. Това стана известно от думите му след традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление, предаде "Фокус".

"Нямах никакви съмнения. Самият акт на гласуването във Висшия съдебен съвет беше повече от категоричен. Господин Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех", заяви Плевнелиев. "Самият аз се запознах с правилата: те казват, че всеки член на Висшия съдебен съвет може да гласува само веднъж. След като 18 члена на ВСС вече са използвали своя глас, мисля, че правилата категорично и точно посочват, че останалите, както и да гласуват, ние вече имаме мнозинство", смята още президентът.

На Българската армия да й върви по вода, тя прави смела реформа, стоим плътно зад нея, заяви Плевнелиев, след като поздрави събралите се граждани пред храм-паметника "Свети Александър Невски" по повод Богоявление и запали свещ в катедралата.
Поздравявам всички именници - тези, които днес ще честват, но и тези, които утре ще честват Ивановден, посочи президентът Плевнелиев.
В първото си изявление след Новата година той пожела една хубава, щастлива и по-добра година, в която всички заедно да се гордеят от собствените си действия за държавата, за себе си и за нацията.

"Започвам новата година мотивиран, защото ни чака тежка година и с оглед на предстоящите парламентарни избори", заяви президентът Росен Плевнелиев в първото си за годината изявление пред медиите.

Потреблението, експортът и инвестициите ще бъдат двигателите на икономиката на страната ни през тази година, прогнозира Росен Плевнелиев. Според него, необходимо е да продължат действията за подобряване на бизнес средата, както и мерките за ограничаване на ръста на безработицата. По отношение на системата на правораздаване държавният глава очаква през 2013 година повече резултати, а не допълнителни реформи. На 22 януари президентът ще отчете постигнатото през първата година от мандата си.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен днес пред паметника на Незнайния воин в София от Знеполския епископ Йоан. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул за участие в ритуала и поздрави военните от Националната гвардейска част. Представителните части на армията и знамената бяха поръсени с осветена богоявленска вода. Венци бяха поднесени пред Паметника на незнайния воин. Ритуалът завърши с националния химн и тържествен марш на гвардейците.

На церемонията присъстваха също председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, висши военни, депутати, кметът на София Йорданка Фандъкова, ветерани, военни аташета, акредитирани в България, представители на военнопатриотични организации, общественици.

Богоявленски водосвет се извършва днес във всички гарнизони на Българската армия.


Анкета: Какво е мнението Ви за речта на президента?