ЦИК организира още 3 пробни гласувания за граждани тази неделя - 6 юни. Те ще са в районите Люлин, Триадица 22 училище, Подуене - 143 училище и ще продължат 3 часа. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов информира още, че в изборния ден при по-големите секции ще се осигури повече от едно място за гласуване. Комисията е стигнала до извода, че са нужни повече тестове предварително преди 11 юли.

Резултатите от проведените до момента пробни гласувания с машини показва, че съществен фактор за времето за гласуване е дали гражданинът е регистрирал машинно вота си на изборите на 4 април, обясни Цветозар Томов от ЦИК.

За 54 секунди гласуват тези, които вече имат опит с машините от 4 април, а тези които не са - средно за 1 минута и 13 секунди.

Жените гласуват значително по-бързо от мъжете за минута и една секунда, докато мъжете за минута и 20 секунди.

Хората с висше образование са гласували за 57 секунди, тези със средно образование за минута и девет секунди, а хората с по-ниско образование - около 2 пъти по-бавно от висшистите - за минута и 59 секунди средно.

Гражданите, които имат опит с машинното гласуване от 4 април го сравняват с операциите при работа с банкомат, обясниха още от ЦИК.

С увеличаването на възрастта на хората им трябва повече време за гласуване. Хората над 70 години са гласували за 1 минута и 33 секунди. Дават ни основание за умерен оптимизъм, че могат да се справят, допълни Томов.

Изключително важна е разяснителната кампания. Важно е да преодолеят психологическите притеснения, допълни той.

Фигурата на човека, който ще има проблем с машината е над 70 години с по-ниско образование и живее на село, каза още Томов.

Във всички секции, в които има машини, ще има отпечатани и хартиени бюлетини, колкото са избирателите по списък, подчертаха от ЦИК.

Съществува висока вероятност ЦИК да закупи още 1500 машини за гласуване и така да станат общо 11 100, допълни Томов. Това ще ни позволи да осигурим второ устройство за най-големите секции, но това е ориентировъчно, допълни той.

Срокът за регистрация на инициативните комитети за предстоящите предсрочни парламентарни избори вече приключи. Регистрирани са 4 инициативни комитета за независими кандидати за народни представители.

ЦИК започва приема на документи на граждански организации за наблюдатели.

"Подадени са над 30 000 заявления за гласуване в чужбина, като най-много са те в Турция, Великобритания, Германия и Испания", това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Митева.

"Усилията сега са насочени към това да се установи в кои секции ще е нужно да има повече от една машина", добави още тя.