Западните анализатори допускат голяма грешка, като мислят, че санкциите срещу руските олигарси ще доведат до политически промени в страната. Русия е под санкции вече 10 години, но промяна в политиката и няма. Това мислене беше вярно по времето, когато президент на Русия беше Борис Елцин. С възхода на Владимир Путин обаче нещата се обърнаха и сега олигарсите обслужват политиката, а не политиката олигарсите. Те съществуват и управляват милиарди с благоволението на Кремъл, казва д-р Борислав Цеков, юрист и председател на УС на Института за модерна политика.

Според Цеков през последните години западноевропейските елити са представени от поколение, което не помни война. Като резултат това води до по-инфантилното им разбиране по темата за лишения, на които могат да се подложат, за да защитят ценности като свобода и независимост. Поради това, казва Борислав Цеков, едва ли може да се очаква, че Брюксел ще вземе решение за санкции, с които Европа да се откаже от доставките на евтин руски газ и така да пресече възможността на Москва да финансира армията си.

Русия днес заявява по категоричен начин своя статус на суперсила, която пренебрегва международните норми. Борислав Цеков обяснява това с имперския поглед към света, който демонстрират по теми свързани с геополитика новите поколения руски учени от мозъчните центрове на страната. И ако Москва преди не е предприемала действия, като тези в Украйна сега, причината е реализма във външната политика на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп за сдържане и зачитане в условия на ожесточено съперничество, твърди Цеков. Според него респектът на Русия към САЩ е приключил.

  • Какво според вас е политическото бъдеще на Киев?
  • Какво ще спечели Русия от тази война?
  • Има ли такива санкции, от които Москва да се стресне?
  • Как възприемате призива за бойкот на националния празник на България 3 март, който отправиха в социалните мрежи известни личности, заради навлизането на руски войски в Украйна.

Отговорите на Борислав Цеков, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Д-р Борислав Цеков е основател и председател на Управителния съвет на Института за модерна политика. Доктор по конституционно право, хоноруван лектор в УНСС, ПУ "Паисий Хилендарски" и Православната духовна академия "Св. Св. Кирил и Методий". Депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание.