Киев се готви за тежка и решаваща нощ, обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Армията на страната съобщи, че руски военни части настъпват към столицата Киев от изток и североизток. Това повдига опасения, че градът може да падне под руски контрол още във втория ден на руската инвазия.

Артилерийска стрелба огласява Киев тази вечер, съобщава агенция "Ройтерс". Очевидци съобщават за интензивни престрелки в западната част на града.

По данни на Генералния щаб на украинската армия на територията на страната има над 60 батальона от руските войски, основната им цел е блокада на Киев и създаване на сухопътен коридор с анексирания Крим.

Според източници в западно разузнаване, руските сили са установили "пълно въздушно превъзходство" над украинското въздушно пространство, предаде АФП.

Пет взрива отекнаха в близост до електроцентрала в северната част на украинската столица. "Ситуацията, без преувеличение, е застрашителна за Киев. Предстои много тежка нощ," каза кметът Виталий Кличко.

Два града в Североизточна Украйна - Суми и Конотоп, са откъснати от Киев в резултат от настъплението на руските войски, твърдят руски агенции, цитирани от "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски публикува тази вечер видеозапис от центъра на Киев, в който обещава да остане в столицата и заедно с всички да я защитава от руската инвазия: "Всички сме тук, нашата армия е тук, гражданите са тук, всички сме тук, защитавайки нашата независимост, нашата страна. И това ще остане така. Слава на нашите защитници - мъже и жени. Слава на Украйна!", заяви той пред сградата на президентството, заобиколен от министър-председателя Денис Шмигал, съветника на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк, ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак и ръководителя на парламентарната фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия.

Късно вечерта в украинската столица беше обявена въздушна аларма. "Призоваваме всички спешно да отидат до най-близкото убежище", алармираха в социалните мрежи и публикуваха местонахожденията им:

В часовете на петък срещу събота Зеленски направи второто си видеообръщение към украинците. В него той заяви, че руската армия ще се опита да атакува и да превземе Киев през нощта, в момент, в който сраженията в украинската столица продължават. Зеленски призова хората да защитават столицата, предадоха световните агенции.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нехуманно. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

"Днес беше труден, но храбър ден. Ние се сражавахме за нашата страна по всички фронтове, на юг, на изток, на север и в много градове в нашата красива държава", допълни той, коментирайки хода на сраженията във вчерашния ден.

"Трябва да издържим тази нощ, в момента се решава съдбата на Украйна. Нощта ще бъде тежка. Много тежка. Не трябва да загубите Киев", заяви Зеленски и призова гражданите за защита на столицата.

"Всеки, който вече се е присъединил към отбраната на страната или може да помогне - спрете врага, където можете. Махнете специалните знаци, които диверсантите оставят по пътищата и къщите. Изгорете вражеската техника с всичко, което можете", каза още Зеленски.

Малко по-рано официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков съобщи за актуалната ситуация: "По време на военните действия повече от 150 военнослужещи от различни силови структури на Украйна сложиха оръжие и се предадоха, 211 военни съоръжения от военната инфраструктура бяха изведени от строя. Войскови групировки на ДНР и ЛНР продължават контранастъпателни действия срещу части на въоръжените сили на Украйна с огнева подкрепа от въоръжените сили на РФ".

Генералният щаб на военните сили на Украйна пък твърди, че е унищожил 80 танка, 516 бронирани машини, 7 хеликоптера, 10 самолета, 20 крилати ракети, повече от 100 автомобила, повече от 2800 военни. Около полунощ началникът на украинските военновъздушни сили каза, че са свалили руски транспортен самолет Ил-76 с парашутисти на борда южно от Киев.

Източник: Телеграм

След полунощ Съветът за сигурност на ООН гласува за резолюция, която изисква незабавно и пълно изтегляне на руските сили от Украйна.

А ТАСС съобщи, че Украйна може да обсъди с Руската федерация неутрален статут "с ясен пакет от гаранции за сигурност". Агенцията се позовава на съветника на ръководителя на президентския офис.

Украйна се е отказала да води в петък преговори с Русия и е поискала отлагане на въпроса за утре (събота - бел. ред.), твърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и АФП.

По-рано през деня президентът Владимир Путин изрази готовност да изпрати делегация за преговори в беларуската столица Минск, след като от администрацията на украинския държавен глава дадоха знак, че са склонни да преговарят неутралитет на страната по отношение на НАТО.

В Съединените щати говорител на Държавния департамент определи руското предложение за преговори като несериозно. "Москва предлага дипломация под дулото на оръжието - това не е истинска дипломация," каза говорителят Нед Прайс.

Междувременно стана ясно, че в Одеса е въведен полицейски час от 23:00 до 05:00 ч., а в момента небето над града изглежда така:

**