Това коментира министърът на отбраната Николай Ненчев по време на посещението си в Улан Батор, който е в делегацията на президента Росен Плевнелиев за визитите му в Монголия и в Южна Корея.

"Не ми се иска с лека ръка да влагам средствата на българския данъкоплатец, още повече, че по време на посещението на президента в Полша имаше наши представители, които разговаряха с полската страна и се оказа, че разликата в цената между Русия и Полша е доста сериозна", посочи министърът.

Наскоро Ненчев бе категоричен, че няма да подпише договора за поддръжка на МиГ-29. Така от 9 септември няма да имаме летящи изтребители с изключение на старите МиГ-21. Ненчев се мотивира, че руската оферта от 80 млн. лв. е тройно завишена и му е предлаган процент, за да подпише. Прокуратурата започна проверка.

Днес министърът обясни, че в първите дни на следващата седмица ще има Съвет по отбрана и въпросът с ремонта на изтребителите МиГ-29 ще бъде подробно обсъден, предаде БТА.

Ненчев призна, че има известни разминавания по темата.

По думите на министъра след септември, в момента, в който изтече договора с руската страна за поддръжка и ремонт на изтребителите, повече не е възможно да го подновяваме "поради ред съображения и санкции, които ни се налагат от ЕС".
Ненчев коментира, че до края на годината не бива да има никакво безпокойство, можем да си свършим работата и да охраняваме самостоятелно въздушното ни пространство.

Както стана ясно, министърът е разпоредил на Инспектората на МО да извърши проверка с колко изправни изтребители ще разполагат българските ВВС след септември.

Преди два дни ръководството на ВВС настоя за спешни мерки за стабилизиране на Миг-29 още този месец.
Командирът на ВВС на България ген.-майор Румен Радев предупреди, че до 3 г. няма как да имаме нови изтребители и подготвени военни летци.

"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци. Това, което можем да направим и ще направим, ако ни се осигурят средства, е да удължим с година живота на двигателите на съществуващата ни база - МиГ-21 МиГ-29 и СУ-25“, подчерта ген. Радев.

Той обясни, че Миг-21 в момента няма необходимия ресурс да пази въздушното пространство, няма достатъчно техника и летци за него.