Управляващата в Черна гора лявоцентристка Демократическа партия на социалистите (ДПС) получава 34,4 процента от гласовете на днешните парламентарни избори в страната, а опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" - 33,4 процента, показва екзитпол на Центъра за мониторинг на изборите, цитиран от ТАСС.

"След обработка на 52 процента от бюлетините Демократическата партия на социалистите получава 34,4 процента, опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" получава 33,4 процента, опозиционната коалиция "Мирът е нашата нация" получава 12,5 процента", каза на пресконференция представител на Центъра.

Следователно в случай на обединение опозицията може да събере 46 процента от гласовете.

Лидерът на коалицията "За бъдещето на Черна гора" Здравко Кривокапич обяви "падането на режима" в страната. "Граждани на Черна гора, благодаря ви за подкрепата! 30-годишният режим падна", заяви Кривокапич в изявление, излъчено по националната телевизия.

Изборният ден в Черна гора приключи с рекордна избирателна активност.

Снимка: АР/БТА

Още час преди да затворят секциите, на пресконференция представителката на Центъра за мониторинг на изборите Мая Белич съобщи, че към 19 ч. местно време са гласували 74, 9 процента от избирателите. В Подгорица избирателната активност към този час е била още по-висока - 77,7. На предишните избори през 2016 г. към този час са били гласували 71,6 на сто.

По данни на председателя на централната избирателна комисия Алекса Иванович не са регистрирани сериозни нарушения на изборите.

Според аналитици високата избирателна активност се дължи на недоволството от закона за свобода на вероизповеданията, предвиждащ изземване на собственост на Сръбската православна църква, от тежката икономическа и епидемична обстановка.

Мило Джуканович

Снимка: АР/БТА

Ерата "Джукович"

Мило Джуканович управлява страната от почти 30 години. През последните месеци управляващата партия се сблъска със засилваща се просръбска опозиция, която иска по-тесни връзки с Белград и Москва.

За част от черногорците той е "успешен реформатор", за другите - корумпиран автократ. Половината от живота на 58-годишния Джуканович е преминал в управление на Черна гора. До 98-ма три пъти е бил премиер. След това става президент.

От 2003-та започва нова серия от премиерски мандати. От 2018-ма отново е президент на Черна гора. Към биографията му се добавя и дългогодишен председател на Демократическата партия на социалистите - партията, която никога не е губила избори.

Социологическите проучвания преди вота сочеха, че партията на Джуканович ще спечели най-много гласове, но не достатъчно, за да управлява самостоятелно.

Снимка: АР/БТА

Какво я пропука?

Изборите се провеждат в условия на пандемия и на огромни загуби за туризма. Но не тези теми бяха акцент в предизборната кампания, а кризата между Джуканович и Сръбската православна църква. Проблемите започнаха миналата година с приемането на закон, който застрашава да превърне стотици черногорски манастири, управлявани от Сръбската църква, в държавна собственост.

14 години, след като Черна гора обяви независимост от Сърбия, Сръбската православна църва остава най-голямата религиозна институция в страната. 1/3 от населението - около 620 000 души се самоопределят като сърби.

Снимка: АР/БТА