Черногорците гласуват днес в оспорвани парламентарни избори, като нито дългогодишната управляваща партия, нито просръбската и проруска опозиция не се очаква да спечелят мнозинство в 81-местния парламент, предаде Ройтерс.

В тези избори на карта е заложено политическото бъдеще на президента Мило Джуканович. Той оглавява Демократичната партия на социалистите /ДПС/ и управлява Черна гора от началото на разпадането на Югославия през 1990 г. и по време на разпадането на съюза със Сърбия през 2006 г. Твърдо прозападен, Джуканович ръководеше усилията на страната за членство в Европейския съюз и осигури присъдиняването й към НАТО през 2017 г.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович гласува още в 9 часа и заяви, че днес е ден, в който Черна гора ще реши да върви напред, по пътя на развитието, в ЕС и НАТО и добави, че не очаква инциденти и нестабилност, предаде Танюг. Маркович каза, че иска този ден да бъде празник на демокрацията в Черна гора, гражданите свободно да изразят политическата си воля и да решат кой ще ги представлява в следващите четири години.

Вотът изправя ДПС пред коалиция от предимно сръбски националистически партии, които искат по-близки връзки със Сърбия и Русия.

Водена от университетския професор Здравко Кривокапич коалицията около Демократичен фронт е подкрепяна от влятелната Сръбска православна църква, която провежда ежедневни протести срещу закона, който бе приет през декември миналата година, позволяващ на държавата да конфискува религиозно имущество, чиято собственост не може да бъде доказана.

Черногорците, които се идентифицират като сърби, са една трета от населението от 620 000 души. Повечето черногорци и сърби споделят един език и православна вяра и много сръбски граждани имат корени и семейства в Черна гора.

По време на изборите през 2016 г. властите предотвратиха опит на руски агенти и група сръбски националсти да свалят правителството, да убият Джуканович, който тогава бе премиер, да спрат влизането на страната в НАТО и да докарат на власт проруска коалиция.

Москва на няколко пъти отхвърли твърденията, че е замесена, като "абсурдни".

ДПС има 42 депутати в 81-местния парламент, но проучвания на общественото мнение сочат, че нито ДПС, нито националистите ще си осигурят абсолютно мнозинство, което ги прави зависими от коалиционни партньори, за да формират правителство.

Момир, пенсионер от Цетине, казва, че се надява, че черногорците ще продължат да живеят така, както са живели досега. Не с тези едежедневни процесии, този срам, каза той, говорейки за ежедневните протести, организирани от църквата.

Опозиционни лидери обвиняват Джуканович, че управлява Черна гора като собствено владение с връзки с организираната престъпност. Отхвърляйки това, Джуканович, който очаква да бъде преизбран през 2023 г. за президент, обвини Сърбия и Русия, че използват църквата и просръбската опозиция, за да подкопаят независимостта на републиката.