Рекорден брой протестиращи излязоха по улиците на Франция. Това е трета генерална стачка за последните 13 дни.

Въпреки вече усещащата се умора, срещу пенсионната реформа протестират служителите в транспорта, в здравеопазването, в образованието, съобщи bTV.

Снимка: БТА

Опитът може би ще се окаже последен и решаващ пред доста сериозната заплаха за стачка по време на предстоящите празници.

Освен това ще е изпитание за издръжливостта и на двете страни в социалния сблъсък.

Снимка: БТА

Оправдаха се и очакванията за сблъсъци и безредици с полицията. Привърженици на крайни групи се сляха с тълпата от мирни протестиращи. Преди появата им демонстрацията изглеждаше спокойна.

Протестът тръгна от "Площада на Републиката" в Париж. Стачкуващите прииждаха със знамена и с чаша бира - готови за протеста.

В съседство магазините бързо затвориха. Местни търговци признават, че са в същински ад от близо месец. Отбелязват и спад в оборота с 80%. Признават, че ако стачката продължи - изходът е фалит.

Утре предстои пореден опит за намиране на компромис между протестиращи и управляващи.

Снимка: БТА

Междувременно френският премиер Едуар Филип заяви днес, че е твърдо решен да проведе докрай пенсионната реформа въпреки националната стачки, по-специално в транспорта, продължаваща от 5 декември, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Моята твърда воля, тази на правителството, тази на цялото мнозинство, е тотална", изтъкна премиерът пред депутати. Той защити създаването на универсален пенсионен режим с точкова система, който да замени досегашните 42 пенсионни режима.

По думите му съпротивата на синдикатите на проекта е напълно легитимна, но правителството е тотално решено да реформира пенсионната система и да балансира бюджета на пенсионната система.

Айфеловата кула бе затворена заради стачката

Достъпът до основата на кулата остана открит и безплатен.

В общонационалния протест участваха работещите в транспорта, лекари, учители, адвокати, пожарникари и представители на много други професии.

Стачките, организирани от френските профсъюзи, започнаха на 5 декември. Французите са против отмяната на сегашните специални пенсионни режими в резултат, на което работниците от държавните транспортни компании могат да бъдат лишени от бонусите си и ранното пенсиониране. Протестиращите са също така срещу плановете за възрастта за пълна пенсия от 62 на 64 години.