Над 600 000 гласоподаватели от южната италианска област Базиликата са поканени днес да участват в регионалните избори, които изглежда са последно изпитание за баланса в популистката коалиция преди европейските избори през май, предаде Франс прес.

Изборните секции отвориха рано тази сутрин, а първите резултати се очакват късно през нощта.

Крайнодясната Лига на Матео Салвини и антисистемното Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо - партньори в правителството, но съперници в изборите, са притаили дъх в очакване.

 

 

Реклама след 7-ми параграф

Салвини обикаля през последните седмици из региона, участваше в нови и нови митинги, раздаваше ръкостискания с надеждата да вкорени в този южен регион своята някога отцепническа северна партия, приобщена от него към суверенизма.

Неучаствала в изборите от 2013 г., Лигата получи 6 на сто от гласовете на парламентарните избори през 2018 г. и се надява да удвои, дори да утрои този резултат, за да се наложи още малко по-силно в коалицията с дясната партия "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, която поддържа все още на местно ниво.

В противоборството с Вито Барди, бивш генерал от полицията, подкрепян от коалицията на десницата с крайнодесните, Движение "Пет звезди", събрало множество гласове в бедния Юг на изборите от 2018 г., заложи на Антонио Маттиа, предприемач от бизнеса с развлечения за деца, в опит да повтори постижението си от 2018 г. - 44 на сто от гласовете.

"Пет звезди" обаче губи скорост и все повече отстъпва пред Лигата. В Сардиния то получи над 40 на сто от гласовете в парламентарните избори, но слезе на 11 процента в регионалните от края на февруари.

Две седмици по-рано в централната област Абруцо Лигата успя сама да събере 28 на сто от гласовете, удвоявайки резултата си от март 2018 г., докато "Пет звезди", почти стигнало 40 на сто в парламентарните избори, двойно намали своя.

Днешният вот е тест и за левоцентристката Демократическа партия - при положение че левицата управлява региона без прекъсване от 1995 г., а демократите се надяват на нов подем с новия си генерален секретар Никола Дзингарети. 

Но нейният кандидат Карло Треротола - аптекар, подкрепян от широка левоцентристка коалиция, обира пасивите на предходния лидер, освободен миналата година, след като бе обвинен в рамките на корупционна афера.