ГЕРБ не трябва да са в парламента, каза пред журналисти в НС шефът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Въобще не ми пука какво говорят ГЕРБ, отсече Йорданов, след като ГЕРБ получи и веднага върна втория проучвателен мандат на президента Румен Радев.

Математически е възможно правителство без ГЕРБ и ДПС, пък допусна в кулоарите на НС депутатът от ДПС Хамид Хамид. Колегите се убедиха, че съставянето на правителство не е много лесна работа, каза още той.

"След втория мандат има разписана конституционна процедура - в седемдневен срок държавният глава да връчи вече на парламентарна група. Парламентарната група кога ще го върне, там знаете, че няма срок. Правото работи с понятието разумен срок. Очакваме, ако реализират или не реализират, да го върнат в разумен срок", добави Хамид. За ДПС нямало неудобни дати за избори, а движението нямало проблем и с избори "две в едно". За последното обаче трябва да си каже ЦИК - дали има техническа възможност, каза Хамид.

Дали ще има правителство с трети мандат, е въпрос на преговори, посочи Георги Гьоков от "БСП за България". Обстановката, в която се намираме в момента, е изключително сложна и всеки отговор е верен - "да", ще има правителство, както и "не", няма да има, посочи той. Всичко зависи от хода на едни преговори, при добра воля винаги има шансове, смята депутатът. Оттук нататък остава малко време, сигурно намаляват шансовете за кабинет, каза Гьоков. Той отново потвърди, че ако левицата получи трети мандат, ще преговаря с всички парламентарни сили извън ГЕРБ и ДПС.

Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов очаква да бъде направен опит за намиране на някаква работеща формула, част от която да бъде именно какво да се случи с третия мандат. Не става въпрос "дайте го на нас, пък после ще мислим", обясни той. И посочи, че вариантът за работеща формула е споразумение между партиите извън ГЕРБ и ДПС, да се осигури управление за няколко месеца, при ясни механизми за управление.

Иванов смята критиките, че НС не съумява да излъчи правителство, за основателни. По думите му, ГЕРБ се "качва" върху очевиден проблем. Следва последен шанс. Мисля, че в крайна сметка отговорността ще надделее, надявам се реалностите да надделеят, изтъкна Христо Иванов.