Те предлагат да се обединят Национална разузнавателна служба и служба "Военна информация" към министерството на отбраната, като новата агенция трябва да е на подчинение на премиера, предаде БТА.

В подкрепа на проекта гласуваха само 16 депутати - сини и от "Атака", против бяха 82, а 33 се въздържаха. Коалиция за България беше "против", ДПС се въздържаха, а част от депутатите на ГЕРБ гласуваха "против", другата - "въздържал се".

Според Ангел Найденов от БСП не е необходимо сливането на двете разузнавателни служби - гражданската и военната. Като минуси на проекта той посочи демотивацията на състава и опасността те да загубят своите източници на информация.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък коментира, че на законопроекта не му е дошло времето.
"Важно е да имаме законодателство, което да урежда дейността на тези служби, но дебатът трябва да бъде финализиран в пленарна зала, а не да започва в нея", каза той.

Според "Атака" обаче буди недоумение защо досега управляващата партия не е направила необходимото темата за разузнавателните служби да бъде поставена за обсъждане в парламента. Волен Сидеров обаче изтъкна, че някои текстове от закона имат нужда от сериозно редактиране.

На свой ред, Димо Гяуров обясни, че предложението им е било провокация към управляващите, чиято цел е била да накара мнозинството да изготви собствен законопроект за разузнавателните служби.

Христо Бисеров от ДПС пък посочи, че ГЕРБ няма идея какво трябва да се прави в областта на разузнаването. Според него не може да се постави положителна оценка за работата на службите, понеже няма критерии и органи, които да направят такава. Наличието на много комисии и подкомисии в парламента е възможност да няма контрол, смята Бисеров.