По-рано различни медии съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е свалил доверието си от ген. Тонев.

Той се оказа в центъра на скандал заради разследване на телевизията, което показа нарушения в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

Повод за искането е журналистическо разследване на bTV, което уличава Тонев и началника на клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина в злоупотреби.

В момента Тонев е депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента.

Репортажът разкрива схема за източване на милиони левове от ВМА. Данните са от одиторски доклад на Министерството на отбраната от средата на 2014 г.

Държавна проверка установява, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите са за повече от 12 млн. лв. Т.е. през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона от кожната клиника.

Одиторите са категорични, че този „резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на частната фирма".

Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Тонев иска разследване

Стоян Тонев е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на ген. Тонев.

Той е бил изслушан от Изпълнителната комисия на партията по негова молба.