В официално изявление, публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет, Узунов заяви:

"Като член на ВСС и представляващ ВСС, предоставям справка, издадена от мобилния оператор, чиито услуги ползвам и с която се удостоверява комуникацията от телефонния ми номер на 14 януари 2016 г. за периода от 9.30 ч. до 12.30 ч. Този документ ясно показва отсъствие на писмена кореспонденция с министър-председателя на Република България или с когото и да било друг".

До вчера Узунов отказваше да извади разпечатка. Склони да го направи, след като председателят на ВКС Лозан Панов напусна заседанието на ВСС и каза, че ще се върне едва, след като Узунов и всички останали членове на съвета не докажат, че не са изпращали съобщението.

Авторът на SMS-а остава неясен, защото все още десетина членове на ВСС отказват да покажат разпечатки. Председателят на Етичната комисия в съвета Ясен Тодоров например се мотивира с това, че изпращал съобщения с интимен характер на жени.

Узунов, който преди дни изненадващо и без мотиви беше избран от част от съдебните кадровици за представляващ ВСС, беше основният заподозрян, защото в записите от "Яневагейт" беше посочен като "човека на Бойко". Освен това е бивш шеф на Районния съд в Сандански, откъдето е и премиерският съветник Яне Янев.

Именно той обяви, че служител на администрацията на ВСС му е пратил съобщението, а той пък го препратил на Борисов. Лидерът на РЗС обаче не можа да обясни защо тогава в съобщението пише "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС заради двете каки. Не го приехме", което явно показва, че е адресирано директно до премиера и е пратено от член на ВСС. 

Бившият правосъден министър Христо Иванов, който преди дни заяви, че Узунов е написал съобщението, вчера каза, че дори сега той да "размаха" разпечатка, тя няма да докаже нищо, защото времето за това е било в понеделник и в рамките на обща проверка, която да провери всички телефонни номера.

По-рано днес и правосъдният министър Екатерина Терзиева призова авторът на SMS-а да се разкрие, защото напрежението и неизвестността водят до конспирации. Тя обаче призна, че Борисов е препращал неведнъж и на нея съобщения, за да й покаже, че някой "я топи".

ВСС вече ще гласува явно

От 2016 година Висшият съдебен съвет приема всички свои решения при явно гласуване в изпълнение на промените в Конституцията, с която беше отменено тайният вот, съобщиха междувременно от пресцентъра на ВСС.

За осъществяване на явното поименно гласуване експертите от дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика” разработиха временен софтуер. Новият начин на гласуване със софтуера дава възможност в реално време да се проследяват резултатите от гласуването на всеки член на съвета.

Същите ще бъдат неразделна част на протоколите от заседанията на ВСС и ще се публикуват на интернет страницата, което гарантира прозрачност и откритост в работата на ВСС, се казва още в съобщението.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ВСС и разпечатките