Битката на рейтингите показва ръст в доверието към президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова и спад в доверието към премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. Такива са изводите на "Галъп интернешънъл" от последното изследване на социологическата агенция, проведено през юли.

Радев и Манолова са с положителни оценки традиционно в полето между 50 и 60%. Те са и единствените две фигури у нас с положителен рейтинг. При всички останали от водещите политици недоверието по традиция е повече от доверието и това е стандартната ситуация в страната.

Президентската институция традиционно има по-високо доверие в сравнение с правителство и парламент, но в предходния мандат (на Росен Плевнелиев) беше загубила трайно доверие. Въпреки че има моментни колебания по отношение на доверието в държавния глава, президентът завършва политическия сезон без съществена загуба на доверие спрямо предходни периоди. При Мая Манолова в годините пък настъпи подобряване на показателите за доверие.

С близки стойности на положителни и отрицателни оценки - което е всъщност добър рейтинг за българските стандарти - е Слави Трифонов. Седмици преди снощната обява за по-активно влизане в политическия живот неговият рейтинг е един от най-високите в страната. Разбира се, това се дължи и на факта, че още не е пряко намесен в политическия процес, отбелязват социолозите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, друга ключова публична фигура, през юли 2019 г. получава 31% доверие срещу 47% недоверие. Останалите се колебаят или не могат да отговорят. Години наред доверието при нея също бе в сходни стойности с недоверието, но в последните години се забелязаха симптоми на ерозия. Тя най-много личи в самата София - където доверието във Фандъкова не е по-високо от това в страната, но недоверието към нея преминава над 50%.

Сред партийните лидери, водещ по доверие остава премиерът Бойко Борисов, който получава 30% срещу 54% недоверие, 16% се колебаят. Той е единствената напълно разпознаваема личност - липсват хора, които не могат да отговорят какво мислят за него. Борисов продължава да поддържа сравнително висок рейтинг с лек спад през пролетта, което отново вероятно се дължи на скандалите от този период. Традиционно около една трета от българите симпатизират, а над 50% са настроени отрицателно.