Реформи в МВР са предприети и някои от тях вече са завършени. Някои народни представители се оказаха абсолютно неподготвени по материята, по която се опитват да вземат отношение, заяви вътрешният министър Бойко Рашков при отчет за работата и реформите в МВР на новото ръководство за първото шестмесечие на годината.

От МВР отчетоха спад на престъпността с 5% и 4 ръст на разкриваемостта им, справяне с мигранския натиск, който нараснал 6 пъти през април, 182 специализирани полицейски операции, като по отношение на противодействие на организираната престъпност те са 87 в сравнение с 60 през миналата година. Общата численост на МВР без "Пожарната" и "112" е 41 043, от тях общата администрация е 14%, което е два пъти по-малко от допустимия брой по класификатора от 30 на сто.

"Това, което съобщиха колегите, е в пълно противоречие и напълно опровергава необективните, злонамерени критики и оценки към МВР. Министерството, в частност министърът, политическото ръководство, виждате ли - не се било справяло с реформите в МВР. Какво показва това - че тези хора са в парламента, една част от тях, повече от година, или една година - те просто не знаят за какво са в НС, след като те не познават работата на отделните ведомства, които всеки петък контролират", посочи Бойко Рашков.

По думите му промени във вътрешното ведомство са предприети, извършват се и някои от тях са завършени.

"На фона на твърденията, че реформи в МВР не се извършвали, защото министърът нямал смелостта да извърши реформите. Друг е въпросът, че реформи не се извършват за ден, седмица или за месец, след като 20 години нито един ръководител в МВР не се е замислял за структурата на това министерство, дали отговаря на съвременните условия. Диспропорциите, които са натрупани във времето, са толкова крещящи, че не можем да ги отминем с бездействие, както се е правело досега", допълни вътрешният министър.

Той посочи, че правителството и ръководството на МВР, което беше формирано през декември, са станало свидетели на разнопосочни изказвания.

"Вероятно ще наблюдаваме такива и през следващите дни. Онези битки, които се развиват в чисто политическата сфера се отразяват на всички министерства и в частност и на МВР. Дават се най-често произволни оценки, издаващи непознаване на работата на МВР и оценки, обслужващи единствено политическите тези, които се застъпват от една или друга политическа партия", подчерта Рашков.

Той коментира и престъпленията, констатирани във връзка с парите, отпуснати от МРРБ за големи инфраструктурни проекти.

"Вярно е, че в последните 1-2 месеца нямаше достатъчно информация от тези разследвания - към журналистите и към гражданите. Нашето общество трябва да знае какво се случва с отпускането на бюджетни средства в тази насока. Отпуснати са десетки милиони. И сега трябва да знаем - какво се случи с тези милиони?".

По думите на Рашков са отпускани средства за порочно сключени договори за дейности, които в повечето случаи дори не са започвани.

С пари за пътища и магистрали купували жилища

Агенция "Пътна инфраструктура" е превела на "Автомагистрали" ЕАД около 400 милиона лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус", без да има издаден подробен устройствен план за тях, съобщи още министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Автомагистрали" превела над 80 милиона лева на друго дружество авансово за лот 8, като в края на 2020 година е закупен имот в центъра на София за 27 милиона. В момента там вървят активни строителни дейности, посочи той.

Други 14 милиона лева отиват в дружество за жилищни и нежилищни сгради, а 900 хиляди лева отиват по лични сметки на собствениците с основание дивидент. Шест милиона лева отиват по сметки на други дъщерни дружества. Дванадесет милиона от парите за лот 8 отиват за дружество, което превежда 8,5 милиона дава на лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството преобразувано, стана известно от думите на министъра.

Лицата, получили пари с основание "дивиденти" и "договор" пренареждат парите в сметки в ОАЕ. Собствениците на фирмите правят същото, посочи Рашков.

МВР отчете спад в престъпността

Спад в престъпността с 5% за петте месеца от началото на годината спрямо същия период на миналата година, отчете главният секретар на МВР Петър Тодоров за изминалите пет месеца на тази година.

Регистрирани са 34 016 престъпления. Въпреки твърденията в обратна посока, престъпността е в посока намаляване, каза Тодоров.

С четири на сто повече е разкриваемостта. При борбата с наркотиците и кражбите този ръст достига 10 процента.

По отношение на противозаконните отнемания на автомобили има завишаване и там са съсредоточени усилията на МВР. През последните дни на месец май са проведени множество полицейски операции на територията на цялата страна. В резултат на това има образувани над 10 досъдебни производства, проверени са над 20 морги и са установени много крадени коли.

През месец май са реализирани няколко групи телефонни измамници, включително на територията на Чехия и Гърция. Измамите са за над 70 000 евро.

Охранителна полиция е реагирала на над 330 000 сигнала. Служителите на реда са обезпечили близо 10 000 събития.

МВР отчита ръст на катастрофите и загиналите на пътя. Една от причините може да е падане на ковид мерките, каза Тодоров.

Само за май са станали над 590 катастрофи, с 35 загинали и над 700 пострадали. За да бъде преодоляна тази тенденция, МВР изкарва повече сили на пътя. Купени са и още 200 камери.

Регистрирани са над 15 000 пожара, като това е увеличение спрямо миналата година.

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове

182 са специализирани полицейски операции. По отношение на противодействие на организираната престъпност полицейските операции са 87 в сравнение с 60 през миналата година. 10 от тях са осъществени с чужди партньорски служби. Някои от операциите са протекли на територията на няколко държави, в резултат на което са задържани 339 лица и са образувани 190 досъдебни производства, сочи още отчетът на МВР.

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове.  Иззето е голямо количество документи, свързани със сделки за тежкотоварна техника. От началото на май ГДБОП е участвала в 87 операции, отчете директорът на службата Калин Стоянов.

Той посочи, че са разбити няколко незаконни лаборатории за наркотици, задържани са десетки килограми незаконни вещества.

За първите пет месеца на годината ГДБОП е задържала над 33 милиона къса незаконни цигари без бандерол. Разбити са и няколко фабрики за производство на тютюневи изделия.

Една от най-големите акции на ГДБОП е с Испания за престъпления в три испански провинции. Отделът за киберпрестъпност е установил десетки компютри с нелегално съдържание.

Миграционният натиск - 6 пъти нараснал през април

МВР отчита сериозно увеличение на миграционния натиск за първите пет месеца - над 38 хиляди опита за преминаване на границата. Този процес ескалира през април и най-видимо на границата с Турция, каза главният секретар. Така местата за задържане в Дирекция "Миграция" са били пълни над 100 процента. Затова е и задействан извънреден план за действие. На границата са изпратени вече и военни. Миграционният натиск е овладян и заетостта в домовете на дирекция "Миграция" вече е под 23%.

Директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов заяви, че ръстът на опиталите да преминат незаконно през българската граница от януари до юни е над шест пъти спрямо същия период на миналата година. Тези хора основно опитват да минат през зелена граница.

Над 5000 чужденци са преминали през домовете на МВР за настаняване на чужденци, каза още Николов. Това са хора от Афганистан, Сирия, Мароко, Ирак, Пакистан. На агенцията по бежанците са предадени над 5000 души. Незаконно установените от трети страни от началото на година са над 4000 души.

Над 120 души вече са върнати в страните, от които са дошли. Част от тях доброволно.

От началото на войната в Украйна у нас са влезли над 314 000 украински граждани, напусналите са над 235 000. В момента у нас има малко над 78 000 украински граждани, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

От МВР отчитат създадено от тях ноу-хау, с което са помогнали Агенцията за бежанци. Тодоров отчете, че за кратко време МВР е изградило работни места за обработка на документите на пристигащите от войната, в този процес са участвали над 1700 служители.

Разработен е рисков профил и варианти за действие при кризата, каза Николай Николов - началник на дирекция "Миграция" във ведомството. Най-натоварени са били граничните пунктове при Дуранкулак и Дунав мост при Русе. Над 97 процента имат вече статут на временна закрила.

Реформата в МВР - общата администрация е 14% 

Общата численост на МВР без "Пожарната" и "112" е 41 043, от тях общата администрация е 14%, което е два пъти по-малко от допустимия брой по класификатора от 30 на сто. 30 319 са полицейските служители, повече не може да ги намаляваме.  От 8% тези структурите им са ръководни кадри и 12% - администрация, категорични са от МВР.