Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година. Това заяви в интервю за БНР номинираният за вътрешен министър Бойко Рашков. 

"Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край... Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи", коментира Рашков.

"Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на АМ "Хемус", толкова по-добре. Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус", добави служебният министър.

Той съобщи, че МВР работи по разследване на сходни случаи.

"Някои станаха публично известни - ремонтите на язовирите, които са малко повече от 400 у нас и за които са отделени огромни пари от бюджета и до сегашния момент не се знае в чии джобове са попаднали. Подобно разграбване не познаваме в близките десетилетия. Схемата на източване е почти идентична с начина на движение на бюджетните средства за автомагистралите. Има и други направления, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безотговорно. В нашата страна много се краде".

Рашков подчерта, че част от парите са отивали и зад граница:

"Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено. Но от тази агенция не са предприемани прозрачни действия, за да се види какви са основанията за изтегляне на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума. Към онзи период - миналата година, ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми".

По думите му Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление.

"Има сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло огромно количество пачки от по 100 лева. За услугата това лице и получило джип като награда. Установено е лицето. Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата. Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания", подчерта Рашков.

Той заяви, че не знае за упражняван натиск от страна на служители на ГДБОП и думите на прокурорите му се струват преувеличени.

Междувременно пред bTV Тома Биков подчерта, че ГЕРБ няма да води разговори с кабинета, докато Рашков е част от него. 

"Ако искат да направят конституционна реформа, например, нека махнат Рашков и да говорим. Докато този човек е там няма да говорим", каза Биков.

"Казахме, че искаме да имаме конструктивен подход. Присъствието на Рашков не ни дава тази възможност. За нас това е червена линия, която не можем да прескочим", допълни депутатът от ГЕРБ.

И посочи, че ГЕРБ ще гласува против кабинета "Петков".