"1 лв. партийна субсидия е опасна, но опозицията го предизвика", това заяви председателят на Комисията по културата и медиите и народен представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов пред БНТ.

Очаква се днес парламентът да разгледа окончателно промените в Закона за държавния бюджет за тази година, свързани с намаляването на държавните субсидии на партиите.

Вчера бюджетната комисия одобри на второ четене актуализацията на бюджета, с която от 1-ви юли партиите и коалициите ще разполагат вместо с 11 с 1 лев за спечелен глас, но ще могат да получават безлимитни дарения от фирми и физически лица.

Попитан дали 1 лев субсидия не обрича малките партии, Рашидов отговори:

"Зависи от апетитите. Аз да отговоря като неполитик, аз съм от гражданската квота. Разбира се, че това ще се изроди в нещо друго. Всички знаем, че други хора ще управляват процесите. Тогава този парламент още по-безсмислен ще стане. След това трябва да го намалим на 20 човека".

Според него 1 лв. е опасен, но опозицията го е предизвикала. По думите му месеци наред от БСП са прегръщали умиращи козленца и са стоели до палатки на хора, които имат реални проблеми.

"Не бяха да казваме, колко е трагично, че хората нямат и защо депутатите имат. В един момент казват: "Ние не искаме така на 1 лв." Накрая ядосаха премиера Борисов", допълни Рашидов.

Той посочи, че ГЕРБ ще опита с 1 лев, но сигурно ще е трудно и на тях, и на БСП.

"Най-щастлив трябва да е Слави Трифонов", каза още бившият министър на културата.