Хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман е на посещение в България, като вече разговаря с вицепремиера Мария Габриел, както и с държавния глава Румен Радев. На двете срещи Радман е засвидетелствал подкрепата на Хърватия за членството на България в Шенген.

Обсъдено е било и сътрудничеството между двете държави по отношение на икономиката, енергетиката, образованието, обществото.

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и очакваме подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг с министъра на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман, предава БТА.

"До края на годината като календар е предопределен и от заседанията, на които има възможност да бъде взето такова решение - визирам Съвета, има през октомври и декември", отговори външният министър на въпрос дали краят на годината остава като дата, в която България да бъде приета в Шенген.

Според Габриел Австрия и Нидерландия трябва да бъдат убеждавани да подкрепят страната ни. Двете страни са единствените, които са против членството на България в Шенген.

Снимка: БТА

За да се справим с въпроси, каквито повдига Австрия, за борба с нелегалната миграция, с членството си в Шенген България ще допринесе още повече за справяне с този проблем, смята вицепремиерът. По думите ѝ, ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще допринесе за свободното движение на хора, стока и услуги.

По време на срещата е направен преглед на двустранните отношения на двете страни, посочи Габриел. Обсъдихме възможностите за активизирането и надграждането им, каза тя.

Снимка: БТА

Специално внимание обърнахме на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, образованието, както и за това как заедно двете страни могат да дадат отговори на предизвикателствата на дигитализацията и зеления преход, коментира Габриел. Обърнато е много силно внимание и на подкрепата за Украйна, каза още тя.

От своя страна Радман заяви, че "България ще има искрена подкрепа в лицето на Хърватия за присъединяването ѝ към Шенген, както и партньор, който партньор е готов да сподели своя опит".

Снимка: БТА

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство, а Габриел го определи като знаково.

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща по-късно днес на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Двамата изразиха задоволство от приятелските двустранни отношения между България и Хърватия, базирани на близките исторически и културни връзки, формирани векове назад. През последните три години търговският обмен между двете страни се удвои и има потенциал за последващо задълбочаване на икономическото партньорство в сфери от взаимен интерес, заяви президентът Радев.

Снимка: Президентство

Откриването на директна самолетна линия между София и Загреб би допринесла за засилване на контактите между гражданите и бизнеса на двете страни, беше отбелязано по време на срещата.

Румен Радев и Гордан Гърлич Радман откроиха доброто партньорство на България и Хърватия както в рамките на ЕС и НАТО, така и по линия на инициативата "Три морета", а обща цел за двете страни се явява пълноправното членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Хърватия за приемането на България в Шенген, което би допринесло за борбата с нелегалната миграция в Югоизточна Европа.

Президентът Радев и министър Радман потвърдиха подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани.

Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят по-късно днес столичното 102-ро основно училище с преподаване на хърватски език. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, министър-председателя академик Николай Денков и председателя на Народното събрание Росен Желязков.