Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от властова булимия. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев. Той участва в тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола.

Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като възможност за заграбване на още власт. Според мен това е настъпление срещу демократичния баланс, заложен в Конституцията и закона. Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от властова булимия, коментира пред журналистите Румен Радев.

На въпрос дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, президентът отговори: "С кого - с хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност".

"Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. В момента отговорността е напълно размита", добави президентът. Според него с поведението си властта тласка обществото към хаос.

Държавният глава е на мнение, че се руши демократичният консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България.

Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медии, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Нещо повече - организира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията и на балансите, заложени в нея, коментира още президентът.

Попитан за коментар относно убийството на Алексей Петров, Румен Радев заяви, че българите очакват отговори каква е ролята на Петров в "стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия".

България има нужда от обединяване срещу похищението на демокрацията и европейското на бъдеще. Тук от този паметен връх искам да заявя, че Трети март е каузата, която обединява милиони българи в родината и навсякъде по света. Всички сънародници със съвест, памет и решимост да живеят в свободна, европейска и суверенна България, каза още президентът.

Искам да кажа, че всички сънародници, които милеят за страната, всички хора с достойнство и демократично мислене ще кажем "не" на разграждането на държавните и духовни устои на България, допълни държавният глава.

Аз вярвам, че няма да допуснем съсипването на държавата, в която живее. Вярвам, че всички ние няма да позволим на безотговорни полици да се упражняват върху паметта, честта и бъдещето на децата и родината, каза Румен Радев.

По-рано в тържественото си слово по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола президенът се обяви в защита 3 март да бъде запазен като национален празник на България. След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", каза държавният глава и предупреди, че "3 март е червената линия на нашето търпение".