Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов застанаха рамо до рамо за тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод 141 години от Освобождението на България.

Снимка: БТА

Преди това държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Снимка: Булфото

Eто какво заяви Радев в словото си по случай националния празник: 

"Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои.

Снимка: Булфото

Вечна памет за героите! Да живее България!".

След като произнесе речта си, президентът и премиерът изслушаха един до друг химна на България.

В тържествената церемония участваха още председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит и други известни политици и общественици. 

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова не дойде на традиционния прием на президента по случай 3 март, в който участва и съпругата му Десислава Радева. За първи път на тържеството обаче се появи министър от ГЕРБ - транспортният Росен Желязков, съобщи "24 часа".

Снимка: Булфото

300-метров трибагреник измина пътя на свободата 

Снимка: БТА

По-рано днес, за пета поредна година, 300-метровото българско знаме измина пътя на свободата, носено на ръце от старозагорци под звуците на военната духова музика. Патриотите пренесоха огромния национален флаг до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", превърнал се в символ на героизма. 

Трибагреникът беше издигнат на монумента на Самарското знаме. По време на сраженията тук е бил разположен командният пункт на опълченците. В памет на героите проехтяха и топовни изстрели, съобщи БНТ.

"Топовете са реплики на лек планински руски топ. Той се е използвал за планинските райони", разказа Стоян Проданов.