"За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. Като държавен глава, сезирането на Конституционния съд е мой дълг" - това заяви президентът Румен Радев по повод окончателно приетите промени в основния закон на страната. 

"Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това, подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава", смята държавният глава.

По думите на Радев зад тези промени прозира една ясна цел - "управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверието".

"С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показват, че наличието на двойни стандарти и на лоялност към България за тях не са проблем", добави държавният глава.

С приетите с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС поправки се ограничават правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.

При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. След критиките на конституционалистите председателят на Върховния касационен съд беше изключен от този списък. Изборът на служебен премиер ще бъде между председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ и председателя или зам.-председателя на Сметната палата, омбудсмана или заместника му. 

Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години без право на повторен мандат.

Висшият съдебен съвет се разделя на две - ВСС с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.

Българи с двойно гражданство вече да могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната съгласно промените в Конституцията.

Снимка: БТА

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев днес отдаде почит на паметта на капитан Димитър Списаревски по повод 80 години от подвига на летеца. Той прие строя на почетния караул пред паметника на Димитър Списаревски в ж.к. "Дружба" 1, след което произнесе слово. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА