Очевидно президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства. Това каза премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за промените в Конституцията и критиките на президента Румен Радев към тях.

Държавният глава обяви пред журналисти, че е негов дълг да сезира Конституционния съд.

Премиерът отговори на въпроса в рамките на събитието по връчването на свидетелствата за летателна правоспособност на първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции по спешна медицинска помощ по въздух - HEMS.

Денков посочи, че по никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента. "Всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат никакво основание", заяви той.

Премиерът обясни, че с измененията служебните правителства не се премахват, каквото предложение е имало от Венецианската комисия, тъй като има европейски държави без такива правителства. Мисля, че достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори, каза Николай Денков и допълни, че това, че през последните години се реализира друга ситуация, показва, че имаме проблем в Конституцията. Според него този проблем е бил адресиран по доста адекватен начин с промените.

По думите му много по-важни са промените в Конституцията, свързани с правосъдната система. Това са промени, които се очакват от много години и действително се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува, коментира министър-председателят.

"Текстовете, които бяха гласувани, са съгласувани с Венецианската комисия и с Европейската комисия. Свързани са с предложения по Доклада за върховенството на правото от Европейската комисия", обърна внимание Денков и подчерта, че всякакви спекулации, че това са решения, които хора в България в тесен кръг са взели, изобщо не съответстват на действителността.